2017-10-01Soupet #88

img

De laatste maandag van september waren twee consultants te gast Erick Haag (Haag Supply Management) en Erik Tetteroo (APPM Management Consultants). In restaurant Huson ging er een relatief nieuwe wereld voor ons open.

Erick en Erik hebben beiden een ontwerp opleiding gevolgd in Delft. Erick Industrieel Ontwerpen en Erik Architectuur aan de faculteit Bouwkunde. Zij vonden de processen in het ontwerpvak interessanter dan het scheppen van nieuwe producten en omgevingen. We hebben het gehad over het beroep adviseur in relatie tot ontwerper. Na deze avond weet ik zeker deze twee verschillende beroepsgroepen niet zonder elkaar kunnen. Een architectonisch of stedenbouwkundig ontwerp is niet altijd de oplossing van een probleem. Een proces heeft af en toe verbeelding nodig om de impact ervan te begrijpen. Ik geloof zelf dat een geniaal plan ontstaat uit een briljant proces.

Erick houdt zich nu met name bezig met energie en goederstromen van bedrijven en Erik is specialist in fietsmobiliteit. Ze zeggen beiden dat ze niet meer ontwerpen, maar deze onderwerpen bepalen in sterke maten de inrichting van de toekomstige stad. Dat kan geen toeval zijn.

2017-09-01Souper #87

img

De laatste maandag van augustus was landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architects) en stedenbouwkundige Marco Broekman (Marco Broekman Urbanism Research Architecture) bij ons te gast in restaurant Huson.

Steven en Marco hebben elk een portfolio met fantastische projecten, interessante studies indrukwekkende strategieën. Ogenschijnlijk eenvoudig wisselen zij tussen ontwerper, onderzoeker en ruimtelijk-strategisch denker. Het is dan ook niet vreemd dat zij ieder in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht diverse prijsvragen hebben gewonnen voor de ontwikkeling van nieuwe buurten of transformatie van bestaande industriegebieden tot bruisende stadswijken.

Naast al deze rollen zijn ze ieder ook nog eens ondernemers. Steven verhuurt een deel van zijn kantoorpand in Amsterdam als een luxe Bed & Breakfast en Marco zoekt regelmatig strategische samenwerkingen op met (inter)nationale partijen op zijn werkzaamheden uit te breiden. In crisistijd begonnen, maar door de juiste kennis en kunde nu beiden eigenaar van een solide bureau. Respect!

2017-07-01Souper #86

img

Jan Dekkers (ondernemer in de bouw) en Fenna Haakma Wagenaar (gemeente Rotterdam) waren onze gasten eind juni in restaurant Huson.

Jan is als constructeur afgestudeerd met als specialisatie prefabbeton. Hij begon zijn loopbaan als manager van een betonfabriek, erna volgende vele directeursfuncties bij verschillende bouwbedrijven (IBC, Heijmans, Hurks, Bruil). Op dit moment werkt hij aan verschilleden innovaties in de prefab-industrie.

Fenna is na haar omzwervingen bij OMA, Herzog de Meuron, SANAA en de gemeente Londen nu bij de gemeente Rotterdam werkzaam als stedenbouwkundige voor het centrumgebied.

Onze gasten hadden weinig gemeenschappelijk qua werk en persoonlijkheid. Jan is bescheiden en als technische man hoofdzakelijk bezig met bouwuitvoering. Fenna is onbescheiden en als ideeënvrouw werkzaam in een zeer vroeg stadium van het ontwerpproces.

2017-06-01Souper #85

img

De laatste maandag van mei schoven Francien van Westrenen (Stroom) en Otto Trienekens (Veldacademie) bij ons aan in restaurant Huson.

Francien van Westrenen is kunst- en cultuurwetenschapper en als programmamaker Architectuur verbonden aan Kunstcentrum STROOM Den Haag. Stroom zet de verbeelding in om het denken over maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken te verrijken en te verhelderen. Elf jaar lang was Stroom ook het lokale Architectuurcentrum. Alhoewel deze rol inmiddels is overgenomen door Platvorm Stad weerhoudt het hen er niet van door te gaan met interessante activiteiten.

Otto Trienekens is architect van Vertex en heeft in samenwerking met de gemeente Rotterdam de Veldacademie opgericht. De veldacademie heeft jarenlang ervaring met het doen van ontwerpend onderzoek naar Rotterdamse stedelijke vraagstukken, in samenwerking met onderwijs. Inmiddels is AIR ook bij hen ingetrokken en wordt er nauw samengewerkt aan het publieke debat.

In een fascinerende avond leerde we hoe stadsontwikkeling door ontwerpend onderzoek, kunst en publieksactiviteiten soms wel goed samen gaat met de gemeente en soms ook niet.

2017-05-01Souper #84

img

Voor interessante gasten reizen we graag naar een andere stad. Voor Roel Vos (voormalig ambtenaar en politicus) en filosoof/ journalist Annemarie Kok verplaatsen we ons souper van Rotterdam naar Groningen. Inspirerend stad. Fijne mensen.

De manier waarop de afgelopen vijftig jaar aan Groningen is gewerkt lijkt bijzonder en consistent. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Eind jaren zestig en in de vroege jaren zeventig is een grote en radicale perspectiefwisseling geweest. Er werd op een andere manier gekeken naar de stad en stadsvernieuwing. Stadsontwikkeling werd toen op een nieuwe manier bedreven. Roel werkte bij de gemeente en samen met Max van de Berg gaf hij vorm aan deze dynamische ontwikkeling van de Groningen. Later was hij gedeputeerde bij de provincie en directeur van de Blauwe Stad.

Annemarie heeft recent een interessant essay geschreven over de rol van de politiek en politici in de stad. Kort door de bocht, zonder recht te doen aan haar genuanceerde essay, pleit zij voor een proactieve houding van bestuurders. Daarmee bedoelt absoluut niet een faciliterende overheid . Dit modieus jargon betekent in de praktijk een overheid die geen verantwoordelijkheid wil dragen, niet zorgzaam is en totaal geen eigen visie heeft. Een politiek die politici buitenspel zet en burgers tegen hun zin verbindt versterkt de samenleving niet, maar tast haar juist aan.

Met Roel als praktijkman en Annemarie als wetenschapper bespraken we het verleden en bediscussieerde we het heden de stad Groningen. In restaurant De Pijp werd duidelijk dat de specifieke lessen uit Groningen bijzonder waardevol zijn voor het denken over en het maken van de toekomstige stad in het algemeen.