2017-12-16Souper #90

img

Het laatste souper van 2017 verliep niet helemaal zoals we hoopten. We verheugden ons op Hans Ibelings (The Architecture Observer) en Ed Taverne (emeritus hoogleraar geschiedenis van architectuur en stedenbouw aan de Rijksuniversiteit Groningen). Hans helemaal uit het koude Canada was erbij. Ed redde het helaas niet om vanuit he nabije Groningen af te reizen naar Rotterdam op 11 december jl. Canadese toestanden teisterede het land. Heel veel sneeuw maakten snel- en spoorwegen onbegaanbaar.

De grote hoeveelheden sneeuw buiten gaven ons aan tafel ook aanleiding om ons door Hans te laten bijpraten over Canada. Ik denk altijd dat dit land een soort ideale combinatie is van het goede uit Amerika en Europa, maar niets is minder waar. Hans vertelde ons met ter zake doende details over het leven is in dit immense land. Het land toch kapitalistischer en minder socialer dan je van een afstandje denkt te zien.

Hans is al een tijdje weg uit Nederland, maar hij houdt de omwikkelingen nauwgezet bij op ons vakgebied. Hij ziet van een afstandje de dingen wel scherp en gaf een heldere analyse op het architectuurklimaat hier, het verval van de betrokken instellingen en mogelijke oorzaken hiervan. We probeerde precies te duiden waar en wanneer dit is begonnen. Tegelijk relativeerde hij de problemen. In Canada gebeurt werkelijk niets interessant op het gebied van stedenbouw en architectuur verzekerde hij ons.

Met Ed erbij hadden we ongetwijfeld meer over het huidige discours gehad binnen de Nederlandse architectuurwereld en meer over hun gemeenschappelijke belangstelling voor Oost-Europa. De korte cursus over Canada had ik echter niet willen missen.

2017-11-01Souper #89

img

Eind oktober hadden wij een mooi Souper met Michiel Rexwinkel (oprichter Greenchoice/ investeerder groene energieprojecten energie) en Dirk Sijmons (oprichter/ partner H+N+S landschapsarchitecten). Nieuwe Energie was het thema van de avond.

Michiel Rexwinkel richtte met twee compagnons zestien jaar geleden energiebedrijf Greenchoice op. Hun ambitie was en is: een schonere wereld door het gebruik van duurzame energie. Greenchoice levert die energie, maar laat klanten ook zelf hernieuwbare energie opwekken. In 2002 kreeg de eerste klant zonnepanelen, in 2004 werd de eerste windmolen geplaatst (aan de A4 bij Schiphol, je kent ‘m wel, hij is nu meer zendmast dan windmolen). Na één jaar had Greenchoice 5.000 klanten, nu zijn dat er meer dan 400.000. Michiel is nog wel aandeelhouder maar werkt inmiddels buiten Greenchoice aan diverse andere groene energieprojecten, ook buiten Nederland.

Bij Dirk gaan ruimtelijk ontwerp, visievorming en onderzoek hand in hand. Binnen H+N+S richt Dirk zich de laatste jaren vooral op duurzame energie en de ruimtelijke consequenties en kansen daarvan. Onder aanvoering van hem verschijnt in 2014 de publicatie Landschap en Energie waarin de ruimtelijke consequenties van de overgang naar duurzame energie met behulp van een aantal scenario’s wordt onderzocht. Voor de Biennale 2016 onderzocht hij samen met diverse bedrijven en overheden onder de noemer '2050 An Energetic Odyssey’ hoe diepgaand de energietransitie van fossiel naar hernieuwbare energiebronnen feitelijk is.

Michiel en Dirk kende elkaar niet. Zonder ons vooraf te realiseren hadden we deze avond een ongekende hoeveelheid kennis aan tafel gebundeld over een nieuw energiesysteem. Michiel en Dirk vertelde ons met een aanstekelijk enthousiasme hoe we een slimmer en mooier land kunnen worden. Wij als gastheren werden er stil van.

2017-10-01Soupet #88

img

De laatste maandag van september waren twee consultants te gast Erick Haag (Haag Supply Management) en Erik Tetteroo (APPM Management Consultants). In restaurant Huson ging er een relatief nieuwe wereld voor ons open.

Erick en Erik hebben beiden een ontwerp opleiding gevolgd in Delft. Erick Industrieel Ontwerpen en Erik Architectuur aan de faculteit Bouwkunde. Zij vonden de processen in het ontwerpvak interessanter dan het scheppen van nieuwe producten en omgevingen. We hebben het gehad over het beroep adviseur in relatie tot ontwerper. Na deze avond weet ik zeker deze twee verschillende beroepsgroepen niet zonder elkaar kunnen. Een architectonisch of stedenbouwkundig ontwerp is niet altijd de oplossing van een probleem. Een proces heeft af en toe verbeelding nodig om de impact ervan te begrijpen. Ik geloof zelf dat een geniaal plan ontstaat uit een briljant proces.

Erick houdt zich nu met name bezig met energie en goederstromen van bedrijven en Erik is specialist in fietsmobiliteit. Ze zeggen beiden dat ze niet meer ontwerpen, maar deze onderwerpen bepalen in sterke maten de inrichting van de toekomstige stad. Dat kan geen toeval zijn.

2017-09-01Souper #87

img

De laatste maandag van augustus was landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architects) en stedenbouwkundige Marco Broekman (Marco Broekman Urbanism Research Architecture) bij ons te gast in restaurant Huson.

Steven en Marco hebben elk een portfolio met fantastische projecten, interessante studies indrukwekkende strategieën. Ogenschijnlijk eenvoudig wisselen zij tussen ontwerper, onderzoeker en ruimtelijk-strategisch denker. Het is dan ook niet vreemd dat zij ieder in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht diverse prijsvragen hebben gewonnen voor de ontwikkeling van nieuwe buurten of transformatie van bestaande industriegebieden tot bruisende stadswijken.

Naast al deze rollen zijn ze ieder ook nog eens ondernemers. Steven verhuurt een deel van zijn kantoorpand in Amsterdam als een luxe Bed & Breakfast en Marco zoekt regelmatig strategische samenwerkingen op met (inter)nationale partijen op zijn werkzaamheden uit te breiden. In crisistijd begonnen, maar door de juiste kennis en kunde nu beiden eigenaar van een solide bureau. Respect!

2017-07-01Souper #86

img

Jan Dekkers (ondernemer in de bouw) en Fenna Haakma Wagenaar (gemeente Rotterdam) waren onze gasten eind juni in restaurant Huson.

Jan is als constructeur afgestudeerd met als specialisatie prefabbeton. Hij begon zijn loopbaan als manager van een betonfabriek, erna volgende vele directeursfuncties bij verschillende bouwbedrijven (IBC, Heijmans, Hurks, Bruil). Op dit moment werkt hij aan verschilleden innovaties in de prefab-industrie.

Fenna is na haar omzwervingen bij OMA, Herzog de Meuron, SANAA en de gemeente Londen nu bij de gemeente Rotterdam werkzaam als stedenbouwkundige voor het centrumgebied.

Onze gasten hadden weinig gemeenschappelijk qua werk en persoonlijkheid. Jan is bescheiden en als technische man hoofdzakelijk bezig met bouwuitvoering. Fenna is onbescheiden en als ideeënvrouw werkzaam in een zeer vroeg stadium van het ontwerpproces.