Description

Herontwikkeling voormalig Van der Schoot pand

 • Program
  Kapper, kledingzaak, schoonheidssalon
 • Client
  Faces, Jurc, Blush
 • Team
  Theo Hauben
  Marco Vermeulen
 • Lokatie
  Eindhoven, Kleine Berg
 • Area
  550 m2
 • Date
  1997-02-01

Ademinademuit blaast nieuw leven in een masculien Art Deco pand waar tot nu toe altijd een doe-het-zelf zaak in gevestigd was. Aan een open collectieve vide worden een kapper, een kledingzaak en een schoonheidssalon gehuisvest. Een nieuw kapsel kan leiden tot een nieuwe outfit en een schoonheidsbehandeling tot een nieuw haarkleur. In plaats van gescheiden ruimtes krijgt het programma daarom gestalte in de vorm van meubels, waardoor de drie ondernemingen in ruimtelijke zin eenvoudig vervlochten kunnen worden. Het wassen van de haren en het masseren van de hoofdhuid is een activiteit waarvan vereist wordt dat de klant dit uiterst ontspannen kan ondergaan; het liefst in een lekker zachte stoel. Het resultaat is een enorme fauteuil die geheel bekleed is met veerkrachtig rubber. De stoel is zo zacht en zo groot dat er twee mensen zittend gewassen worden terwijl er nog twee anderen tijdens het wassen heerlijk ontspannen languit op de leuningen kunnen liggen.

Uitgangspunt was dat alle wanden vrij zouden blijven, maar voor de plaatsing van een toilet is dit niet praktisch. De toilet op de tweede verdieping staat daarom tegen de achterwand terwijl de toiletruimte er twee meter van verwijderd is. Bij gebruik van de toiletpot wordt de toiletruimte middels een tunnel over de pot geschoven. Een zevental draai- en kantelbare kapperspiegels vormen samen een voyeursmachine die op caleidoscopische wijze blikken verstrooien en in een onverwachte hoek weer opgevangen.

De pashokjes van de kledingzaak zijn in de vide geschoven en worden omzoomd door twee metershoge kokers van stof. Het ophijsen en neerlaten van de gordijnen kan niemand ontgaan, waardoor de getoonde transformatie eenvoudig kan worden getoetst aan de kritische blik van andere klanten.