2017-07-01Souper #86

img

Jan Dekkers (ondernemer in de bouw) en Fenna Haakma Wagenaar (gemeente Rotterdam) waren onze gasten eind juni in restaurant Huson.

Jan is als constructeur afgestudeerd met als specialisatie prefabbeton. Hij begon zijn loopbaan als manager van een betonfabriek, erna volgende vele directeursfuncties bij verschillende bouwbedrijven (IBC, Heijmans, Hurks, Bruil). Op dit moment werkt hij aan verschilleden innovaties in de prefab-industrie.

Fenna is na haar omzwervingen bij OMA, Herzog de Meuron, SANAA en de gemeente Londen nu bij de gemeente Rotterdam werkzaam als stedenbouwkundige voor het centrumgebied.

Onze gasten hadden weinig gemeenschappelijk qua werk en persoonlijkheid. Jan is bescheiden en als technische man hoofdzakelijk bezig met bouwuitvoering. Fenna is onbescheiden en als ideeënvrouw werkzaam in een zeer vroeg stadium van het ontwerpproces.

2017-03-29Souper #83

img

Laatste maandag van maart een souper met de architecten Jannie Vinke (ANA architecten) en Jan-Richard Kikkert (Architectenbureau K2). Woningbouw, onderwijs, onderzoek en Amsterdam waren de onderwerpen van de avond.

Onze gasten zijn erg avontuurlijk. Jan-Richard trok naar het westkust van Amerika om alle villa’s van John Lautner te bezoeken. Er is een mooie film gemaakt over deze fotogenieke huizen waarin hij optreedt. Binnenkort verschijnt een boek van zijn hand met alle gerealiseerde werken van Lautner bij elkaar. Ik kijk erna uit.

ANA goes Europe is een permanent onderzoeksproject waarin de toekomstige woningbouwopgave in Nederland wordt verkend door met een Hymer rond te crossen in andere landen. Onderwerpen als verouderende bevolking, het veranderend opdrachtgeverschap en de nieuwste innovaties in de bouw hebben zij onderzocht in verschillende Europese landen. Er is niet zoveel bekent over dit interessante en leuke onderzoek. Jannie vertelt ons veel frappante overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse praktijk.

Woningbouw is booming in Nederland. In het bijzonder in Amsterdam. We hebben het deze avond gehad over de ontwikkelingen in Amsterdam en Rotterdam. De rol van ontwerpers hierin. De betekenis van Amsterdam voor Rotterdamse woonmilieus en visa versa. De avond was veel tekort voor alle mooie verhalen van onze gasten.

2017-03-01Souper #82

img

Journaliste Kirsten Hannema (Volkskrant) en architect Marius Grootveld (Veldwerk Architecten) waren bij ons te gast tijdens het Souper in februari. Ze zijn extreem goed ingevoerd in de verschillen, overeenkomsten en hopelijk ook synergie tussen de architectuur klimaat in Nederland, België en Duitsland. Een mooi onderwerp om over te praten.

Kirsten is de architectuurrecensent van de Volkskrant, zit in de redactie van het jaarboek, schrijft en onderzoekt nog veel meer. Ze zorgde voor opschudding met haar artikel over een tentoonstelling in Frankfurt die gemaakt was door onze tweede gast Marius. Het artikel gaf een scherpe analyse van de huidige staat van het Nederlandse (op sterven na dood) en het Vlaamse (zeer opwindend) architectuurdiscours.

Marius is Nederlandse architect met een bureau in België. Hij documenteert gebouwen, publiceert verhalen en is curator van verschillende tentoonstellingen. Zijn laatste tentoonstelling - Maatwerk, een overzicht van Nederlandse en Vlaamse architectuur - in het Duits Architectuurmuseum in Frankfurt heeft dus veel los gemaakt in Nederland. Hij legt ons zeer nauwkeurig uit hoe dat komt.

De enorme algemene architectuurhistorische en theoretische kennis van Kirsten en Marius en specifieke opvattingen van waar ons vak over zou moeten gaan zorgt voor een zeer boeiende avond.

2017-02-01Souper #81

img

Het jaar van de soupers is weer begonnen met twee interessante gasten. De architecten Joris Molenaar (Molenaar & Co architecten) en Ard Buijsen (Artisan architecten) schoven eind januari aan. We hadden maar een enkel onderwerp: Stadion Feijenoord.

Joris en Ard houden zich al een tijdje bezig met De Kuip. Joris is expert van architect Leendert van der Vlugt en maakt zich hard voor de renovatie van het bestaande stadion. Hij is ervan overtuigd dat de het oude stadion gemoderniseerd en uitgebreid kan worden. Ard is voorstander van een nieuw stadion en is een van roergangers achter het huidige plan van OMA.

We hebben geprobeerd om een reconstructie te maken van het proces tot nog toe. Het is een ongelofelijk verhaal. De overeenkomsten tussen vastgoedontwikkeling en voetballerij zijn groot. Opportunisme, vage personen en bedrijven uit verre landen, onduidelijke financieringsconstructies, halve waarheden en een groot gat tussen verwachtingen en werkelijkheid zijn gangbaar in beide werelden. Een goed voetbalstadion leek lang een bijzaak. Daar maakte eerst Joris zich druk om en later Ard.

Over een aantal dingen waren ze het snel eens. Alle oude plannen voor het stadion, renovatie en nieuwbouw, waren hopeloos slecht. Het proces is een zooitje geworden en de communicatie van betrokken partijen was vaak tenenkrommend.

We hielden het gezellig deze avond in restaurant Huson. We hebben een interessant lesje ontwerp en politiek gehad.

2016-12-16Pilot p-Matching

img

Hoe wordt het juiste woonprogramma met de juiste partijen op de juiste plek geprogrammeerd? Dit vergt diepgaand inzicht op regionaal niveau en afstemming tussen de drie P's: Programma, Plek en Partijen. Als vervolg op de Atlas Slimme Verstedelijking brengt Agentschap Deltametropool samen met Bouwend Nederland, Provincie Zuid-Holland en HAU in P-matching deze elementen bij elkaar, aan de hand van gericht onderzoek en data-analyse. Dit jaar is een pilot uitgevoerd waarin deze methode is getest in de Zuidvleugel. Lees het verslag van deze pilot.