Description

Ruimte tussen publiek en privaat

  • Program
    wonen
  • Client
    L. Deurwaarder
  • Team
    Theo Hauben
  • In samwerking met
    TWAI architectuur, Robin van Duin
  • Lokatie
    Warmenhuizen, Fabriekstraat
  • Area
    250 m2
  • Date
    2008-12-01

Download het volledige projectboek (PDF)

Het Noord-Hollandse dorp Warmenhuizen is ontstaan door de koppeling van een reeks terpen met een aarden wal. Door deze structuur ontstond er een grillig stratenpatroon van één doorgaande weg met veel doodlopende aftakkingen. De vaak diepe percelen aan deze structuur reikten vanaf de straat tot aan een sloot, waarover de boeren in het verleden hun producten vervoerden in dit waterrijke gebied. Veel percelen werden bijna volgebouwd met een schuur of bedrijfsruimte met dubbele ontsluiting en een woning. Sloten zijn inmiddels gedempt en vervangen door straten. Oude panden worden gesloopt en maken plaats voor vrijstaande woningen.

Deze voormalige bedrijfsruimte met woning aan een van de doodlopende aftakkingen, is door de jaren heen regelmatig aangepast. De huidige eigenaren woonden al enige jaren op de verdieping. De begane grond was in gebruik als ruime berging annex garage. Al in een vroeg stadium is besloten geen nieuwbouw te realiseren, maar het bestaande karaktervolle pand te verbouwen. Om meer buitenruimte te creëren is een aanbouw uit een recent verleden gesloopt. Het bouwvolume werd hiermee terugbracht naar de originele proporties. Binnen dit langgerekte bouwvolume is een nieuwe heldere functionele plattegrond ontworpen met een duidelijk herkenbare ruimtelijke uitwerking. De nieuwe woning heeft op de begane grond alle intieme vertrekken die ruimtelijk een groot contrast vormen met de grote open leefruimte op de verdieping. Alle ruimtes in de villa worden ontsloten door een strategisch gelegen tussenruimte, deze ruimte verbindt verticaal beide verdiepingen en verdeelt horizontaal op de begane grond bergen en slapen en op de verdieping eten en zitten.

De tussenruimte functioneert als een vestibule tussen straat en huis en kan via de voordeur in de zijgevel worden betreden. Deze vestibule is door de gebruikte materialen op de begane grond en het glazenhuis op de verdieping een gesloten formele ruimte tussen buiten en binnen, binnenkomen is hierdoor nog geen thuiskomen. Op de begane grond zijn de deuren in de vestibule anoniem gemaakt door ze mee te nemen in de houten betimmering van de wanden. Achter deze deuren liggen de slaapkamers en het toilet in elkaar genesteld. De variatie in de positie van de deuren in de wand geeft de mate van privacy aan. Derhalve liggen de slaapkamerdeuren dieper in de wand dan de deur van het toilet en de werkkamer. De afstand naar de hoofdslaapkamer vanuit de vestibule is het langst, waarmee deze ruimte de maximale privacy heeft. De trap in de vestibule, waarvan de eerste trede uitnodigend over de hele breedte van de hal is aangebracht, is samen met de wand naast de trap uitgevoerd in groen natuursteen. De materialisering zorgt voor een vloeiende beweging vanaf de voordeur naar de woonverdieping, terwijl de houten wanden op de begane grond de private ruimtes benadrukken. Op de verdieping wordt het groene natuursteen langs de trap omgevouwen tot een dressoir in de zitkamer en de houten wand van de vestibule wordt tot snijplank omgevouwen in de keuken.