Description

Parkeeroplossingen voor historisch centrum

 • Program
  3.100 Parkeerplaatsen
 • Client
  Architectuur Centrum Hoorn, Gemeente Hoorn Sector Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu
 • Team
  Marco Vermeulen
  Theo Hauben
  Joep Smeets
  Rick Eysbouts
  Bas van Bolderen
 • In samwerking met
  Martijn Honselaar, Joep Mol, Paul Peters
 • Lokatie
  Hoorn Centrum
 • Area
  111000 m2
 • Date
  2000-04-16

Zestig procent van de gebouwen in het Japanse Holland Village zijn een kopie van gebouwen uit de binnenstad van Hoorn. Ook van het origineel wordt momenteel een attractie gemaakt. Om de historische illusie te waarborgen, wordt de moderne realiteit zoveel mogelijk uit de binnenstad verbannen. Auto's worden daarbij systematisch uit het straatbeeld geëpileerd. Tegelijkertijd dient de binnenstad uit economisch oogpunt goed bereikbaar te blijven. De negen ontworpen parkeertaferelen tonen romantische parkeergelegenheden die een waardevolle aanvulling vormen op de openbare ruimte van de Hoornse binnenstad.

1. Buckeltransferium
Door het aanbrengen van een lichte profilering in het asfalt wordt het mogelijk om ongehinderd over de andere auto's heen van de film te genieten. Het schubbenlandschap is verrijkt met enkele skatevoorzieningen.

2. Onderwater parkeren
De arriverende automobilist duikt in feite het water in en komt terecht in een tweelaags parkeergarage. Als voetganger wordt hij vervolgens naar buiten geleid door een groene gloed en de geur van gras van het omlaaggevouwen Stationspark.

3. Showroom
Een autolift parkeert de auto zonder inzittenden, waardoor verkeersruimte overbodig wordt en een efficiënte verdiepingshoogte van 1,5 meter voldoet. Uitzondering hierop wordt gevormd door enkele dubbelhoge ruimtes die ingericht zijn als motelkamer.

4. Hoornsche Hop
Een romantische plek voor automobilist en voetganger. Door het bestaande grasveld over de weg heen te trekken wordt het uitzicht voor beiden toegankelijk zonder dat ze elkaar storen. De automobilist kan een romantisch tochtje maken langs de kust en zijn auto desgewenst direct aan het water parkeren.

5. Visafslag
Een weg vertakt zich tot een stelsel van doodlopende wegen die uitmonden in parkeerplaatsen die terugkijken op Hoorn. Deze parkeerhaven zal gebruikt worden door de nieuwe generatie Hoornse vissers die vanaf de motorkap hun hengel willen uitwerpen.

6. Pretparkeren
Aan het zandpad zijn een aantal super-de-luxe parkeerplaatsen geplaatst. Parkeren is hier doel op zich geworden. De zuidwestelijk georiënteerde houten vlonders vervormen van parkeerdek naar kleedcabine naar douchebak naar duikplank en zonneterras.

7. Sandwich parkeren
Door de parkeerplaatsen over elkaar heen te schuiven, kan de stoep verbreed worden. De autoweg wordt opgeknipt in twee éénrichtingsstraten die de parkeervoorziening over het hele traject begeleiden en de parkeerplaatsen onder visgraat toegankelijk maakt.

8. Vuurtoren
Bezoekers kunnen hier op spectaculaire wijze hun auto achterlaten. Bij iedere draai verruimt zich het uitzicht over het Markermeer en West Friesland. Als de avond is gevallen zullen de rondcirkelende auto's met hun breedstralende koplampen tot in Amsterdam te zien zijn.

9: Hoornse Schans
Arriverende auto's worden door de zwaartekracht afgeremd alvorens te parkeren op en onder deze schans. De garage reikt tot over het bestaande schoolgebouw, zodat er panoramadek wordt gevormd dat uitzicht biedt op de historische binnenstad. Bij het verlaten van de garage worden de auto,s langszij uitgespuwd.