2017-06-01Souper #85

img

De laatste maandag van mei schoven Francien van Westrenen (Stroom) en Otto Trienekens (Veldacademie) bij ons aan in restaurant Huson.

Francien van Westrenen is kunst- en cultuurwetenschapper en als programmamaker Architectuur verbonden aan Kunstcentrum STROOM Den Haag. Stroom zet de verbeelding in om het denken over maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken te verrijken en te verhelderen. Elf jaar lang was Stroom ook het lokale Architectuurcentrum. Alhoewel deze rol inmiddels is overgenomen door Platvorm Stad weerhoudt het hen er niet van door te gaan met interessante activiteiten.

Otto Trienekens is architect van Vertex en heeft in samenwerking met de gemeente Rotterdam de Veldacademie opgericht. De veldacademie heeft jarenlang ervaring met het doen van ontwerpend onderzoek naar Rotterdamse stedelijke vraagstukken, in samenwerking met onderwijs. Inmiddels is AIR ook bij hen ingetrokken en wordt er nauw samengewerkt aan het publieke debat.

In een fascinerende avond leerde we hoe stadsontwikkeling door ontwerpend onderzoek, kunst en publieksactiviteiten soms wel goed samen gaat met de gemeente en soms ook niet.

2017-05-01Souper #84

img

Voor interessante gasten reizen we graag naar een andere stad. Voor Roel Vos (voormalig ambtenaar en politicus) en filosoof/ journalist Annemarie Kok verplaatsen we ons souper van Rotterdam naar Groningen. Inspirerend stad. Fijne mensen.

De manier waarop de afgelopen vijftig jaar aan Groningen is gewerkt lijkt bijzonder en consistent. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Eind jaren zestig en in de vroege jaren zeventig is een grote en radicale perspectiefwisseling geweest. Er werd op een andere manier gekeken naar de stad en stadsvernieuwing. Stadsontwikkeling werd toen op een nieuwe manier bedreven. Roel werkte bij de gemeente en samen met Max van de Berg gaf hij vorm aan deze dynamische ontwikkeling van de Groningen. Later was hij gedeputeerde bij de provincie en directeur van de Blauwe Stad.

Annemarie heeft recent een interessant essay geschreven over de rol van de politiek en politici in de stad. Kort door de bocht, zonder recht te doen aan haar genuanceerde essay, pleit zij voor een proactieve houding van bestuurders. Daarmee bedoelt absoluut niet een faciliterende overheid . Dit modieus jargon betekent in de praktijk een overheid die geen verantwoordelijkheid wil dragen, niet zorgzaam is en totaal geen eigen visie heeft. Een politiek die politici buitenspel zet en burgers tegen hun zin verbindt versterkt de samenleving niet, maar tast haar juist aan.

Met Roel als praktijkman en Annemarie als wetenschapper bespraken we het verleden en bediscussieerde we het heden de stad Groningen. In restaurant De Pijp werd duidelijk dat de specifieke lessen uit Groningen bijzonder waardevol zijn voor het denken over en het maken van de toekomstige stad in het algemeen.

2017-03-29Souper #83

img

Laatste maandag van maart een souper met de architecten Jannie Vinke (ANA architecten) en Jan-Richard Kikkert (Architectenbureau K2). Woningbouw, onderwijs, onderzoek en Amsterdam waren de onderwerpen van de avond.

Onze gasten zijn erg avontuurlijk. Jan-Richard trok naar het westkust van Amerika om alle villa’s van John Lautner te bezoeken. Er is een mooie film gemaakt over deze fotogenieke huizen waarin hij optreedt. Binnenkort verschijnt een boek van zijn hand met alle gerealiseerde werken van Lautner bij elkaar. Ik kijk erna uit.

ANA goes Europe is een permanent onderzoeksproject waarin de toekomstige woningbouwopgave in Nederland wordt verkend door met een Hymer rond te crossen in andere landen. Onderwerpen als verouderende bevolking, het veranderend opdrachtgeverschap en de nieuwste innovaties in de bouw hebben zij onderzocht in verschillende Europese landen. Er is niet zoveel bekent over dit interessante en leuke onderzoek. Jannie vertelt ons veel frappante overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse praktijk.

Woningbouw is booming in Nederland. In het bijzonder in Amsterdam. We hebben het deze avond gehad over de ontwikkelingen in Amsterdam en Rotterdam. De rol van ontwerpers hierin. De betekenis van Amsterdam voor Rotterdamse woonmilieus en visa versa. De avond was veel tekort voor alle mooie verhalen van onze gasten.

2017-03-01Souper #82

img

Journaliste Kirsten Hannema (Volkskrant) en architect Marius Grootveld (Veldwerk Architecten) waren bij ons te gast tijdens het Souper in februari. Ze zijn extreem goed ingevoerd in de verschillen, overeenkomsten en hopelijk ook synergie tussen de architectuur klimaat in Nederland, België en Duitsland. Een mooi onderwerp om over te praten.

Kirsten is de architectuurrecensent van de Volkskrant, zit in de redactie van het jaarboek, schrijft en onderzoekt nog veel meer. Ze zorgde voor opschudding met haar artikel over een tentoonstelling in Frankfurt die gemaakt was door onze tweede gast Marius. Het artikel gaf een scherpe analyse van de huidige staat van het Nederlandse (op sterven na dood) en het Vlaamse (zeer opwindend) architectuurdiscours.

Marius is Nederlandse architect met een bureau in België. Hij documenteert gebouwen, publiceert verhalen en is curator van verschillende tentoonstellingen. Zijn laatste tentoonstelling - Maatwerk, een overzicht van Nederlandse en Vlaamse architectuur - in het Duits Architectuurmuseum in Frankfurt heeft dus veel los gemaakt in Nederland. Hij legt ons zeer nauwkeurig uit hoe dat komt.

De enorme algemene architectuurhistorische en theoretische kennis van Kirsten en Marius en specifieke opvattingen van waar ons vak over zou moeten gaan zorgt voor een zeer boeiende avond.

2017-02-01Souper #81

img

Het jaar van de soupers is weer begonnen met twee interessante gasten. De architecten Joris Molenaar (Molenaar & Co architecten) en Ard Buijsen (Artisan architecten) schoven eind januari aan. We hadden maar een enkel onderwerp: Stadion Feijenoord.

Joris en Ard houden zich al een tijdje bezig met De Kuip. Joris is expert van architect Leendert van der Vlugt en maakt zich hard voor de renovatie van het bestaande stadion. Hij is ervan overtuigd dat de het oude stadion gemoderniseerd en uitgebreid kan worden. Ard is voorstander van een nieuw stadion en is een van roergangers achter het huidige plan van OMA.

We hebben geprobeerd om een reconstructie te maken van het proces tot nog toe. Het is een ongelofelijk verhaal. De overeenkomsten tussen vastgoedontwikkeling en voetballerij zijn groot. Opportunisme, vage personen en bedrijven uit verre landen, onduidelijke financieringsconstructies, halve waarheden en een groot gat tussen verwachtingen en werkelijkheid zijn gangbaar in beide werelden. Een goed voetbalstadion leek lang een bijzaak. Daar maakte eerst Joris zich druk om en later Ard.

Over een aantal dingen waren ze het snel eens. Alle oude plannen voor het stadion, renovatie en nieuwbouw, waren hopeloos slecht. Het proces is een zooitje geworden en de communicatie van betrokken partijen was vaak tenenkrommend.

We hielden het gezellig deze avond in restaurant Huson. We hebben een interessant lesje ontwerp en politiek gehad.