2018-07-01Souper #95

img

De landschapsarchitecten Deborah Lambert (Felixx) en Harro de Jong (Buro Harro) waren eind juni te gast bij ons.

Met landschapsarchitecten heb je al bij voorbaat een goede avond. Ze zijn breed georiënteerd, intelligent en onwijs aardig. Deborah en Harro bevestigen dit beeld en in restaurant Huson hebben we dan ook een mooi gesprek bij een mooi diner.

De benadering van beide bureaus verschilt enorm. Felixx is erg internationaal georiënteerd. Deborah participeert met haar bureau vaak in internationale ontwerpteams. Ze winnen ook met enige regelmaat een tender. Grote thema’s als energie en de wateropgave pakken zij op met ambitieuze ontwerpoplossingen. Ze onderzoeken landschapsarchitectuur als een pragmatische utopische praktijk

Harro werkt met Buro Harro juist (bijna) alleen in Nederland en hij is meer van de actie in het hier en nu. Na een scherpe analyse en een helder concept wil hij het liefst direct beginnen met het creëren van plekken die meer betekenis geven aan het publieke domein of een private woonomgeving. Zijn betrokkenheid met zijn projecten gaat ver. Met veel energie en enthousiasme initieert hij ook eigen projecten in en rond zijn thuisbasis Arnhem.

In onze verstedelijkende wereld neemt betekenis van een landschapsarchitect sterk toe. Het was interessant om te horen hoe Deborah en Harro met duurzame, functionele en mooie leefomgevingen deze rol ook overtuigend claimen.

2018-05-30Souper #94

img

De laatste maandag van mei hadden wij ontwikkelaar Allard Leijten (Leyten Vastgoed) en Jules Hercules (Ovium) te gast. Een avondje over ontwikkelen en beleggen. Daar konden alle gastheren iets van leren op het terras van restaurant Huson.

Leyten Vastgoed is een zelfstandige vastgoedontwikkelaar en belegger. Zij beleggen hoofdzakelijk in zelfontwikkeld vastgoed met een eigen ontwikkel- en vastgoedmanagementorganisatie. Allard leidt samen met zijn broer het bedrijf dat mijns inziens hoogwaardige gebouwen realiseert. Ovium adviseert vastgoedbedrijven, multinationals en financiële instellingen. Jules heeft een verleden bij Robeco, Deloitte en Lips Capital Group en sinds 2008 is hij partner bij Ovium. Jules maakt voor diverse ontwikkelaars en beleggers een business case voor (her)ontwikkeling van een pand of plek.

In sneltreinvaart werd ons deze avond uitgelegd hoe financiering van vastgoed werkt. Het onderscheid tussen een familiebedrijf en een institutionele organisatie werd duidelijk. En ik had niet verwacht dat dit zo creatief kan zijn. Meer van dit soort gasten bij volgende soupers!

2018-05-01Souper #93

img

Eind april hadden we een Souper met twee Rotterdamse fotografen: Ossip van Duivenbode en Hans Werlemann.

Ossip (1981) studeerde Architectuurgeschiedenis en was daarna werkzaam bij AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. Sinds 2010 is hij werkzaam als zelfstandig architectuurfotograaf. Hij fotografeert voor diverse architectenbureaus in Nederland. Hans (1948) is door allerlei baantje en toevalligheden fotograaf geworden. De indrukwekkende maquettes uit de beginperiode van O.M.A en het vroege werk van het bureau werden door hem op een imponeerde vastgelegd. Tot op heden fotograaft hij het werk van O.M.A. Twee oer-rotterdammers, twee ‘toevallige’ fotografen, twee totaal verschillende generaties.

Een mooi gesprek over fotografie en Rotterdam ontstond vanzelf aan tafel in restaurant Huson. Gedurende de avond kwamen meer overeenkomsten tussen Ossip en Hans aan het licht. Een aanstekelijk enthousiasme is niet aan leeftijd gebonden evenals het continu experimenteren in het vakgebied van fotografie.

2018-03-30Souper #92

img

Twee culturele ondernemers schoven in maart aan bij ons aan tafel: productontwerper Bertjan Pot en ruimtelijk ontwerper Ruud Reutelingsperger.

Bertjan Pot is als ontwerper waarschijnlijk het best bekend voor zijn Random Light (1999). Het licht begon als een materiaalonderzoek, dat in feite het startpunt is van elk product dat door Bertjan is gemaakt. Het resultaat is meestal een interieurproduct met een fascinatie voor technieken, structuren, patronen en kleuren. De meeste experimenten beginnen nogal impulsief door een zekere nieuwsgierigheid naar hoe de dingen zouden functioneren of hoe iets eruit zou zien. Van daaruit gaat Pot met fabrikanten uitdagingen aan om de mogelijkheden te verkennen en de grenzen een beetje te verleggen. De beloning voor elke uitdaging is nieuw.

Ruud Reutelingsperger is onderdeel van kunstenaarsgroep Observatorium, een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making in Rotterdam, opgericht in 1997. De partners van de maatschap zijn Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger, woonachtig en werkend in Rotterdam met achtergronden in beeldende kunst, architectuur, literatuur en onderwijs. Middels iconische architecturale kunstwerken en participatieprocessen verlenen zij nieuwe betekenissen en passend gebruik aan pleinen, parken, industrieterreinen of stadswildernissen in transformatie.

Het portfolio van beide ontwerpers is indrukwekkend. Maar de avond ging opvallend genoeg met name over ondernemerschap. Goede ontwerpers en een zakelijke houding gaan dus wel samen.

2018-01-31Souper #91

img

De eerste Souper van 2018 was met Oliver Thill (partner Atelier Kempe Thill) en Gert Jan te Velde (partner Van Schagen architecten).

Oliver is erg internationaal georiënteerd en realiseert woningbouwprojecten in Frankrijk, België, Duitsland en soms in Nederland. Gert Jan transformeert met name naoorlogse wijken in Nederland. Een mooi avondje woningbouw waarin Oliver en Gerd Jan vertelde over hun zorgvuldige manier van werken, de culturele inbedding van de ontwerpen en een liefde voor bouwtechniek. Een goed begin van 2018.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.