2017-02-01Souper #81

img

Het jaar van de soupers is weer begonnen met twee interessante gasten. De architecten Joris Molenaar (Molenaar & Co architecten) en Ard Buijsen (Artisan architecten) schoven eind januari aan. We hadden maar een enkel onderwerp: Stadion Feijenoord.

Joris en Ard houden zich al een tijdje bezig met De Kuip. Joris is expert van architect Leendert van der Vlugt en maakt zich hard voor de renovatie van het bestaande stadion. Hij is ervan overtuigd dat de het oude stadion gemoderniseerd en uitgebreid kan worden. Ard is voorstander van een nieuw stadion en is een van roergangers achter het huidige plan van OMA.

We hebben geprobeerd om een reconstructie te maken van het proces tot nog toe. Het is een ongelofelijk verhaal. De overeenkomsten tussen vastgoedontwikkeling en voetballerij zijn groot. Opportunisme, vage personen en bedrijven uit verre landen, onduidelijke financieringsconstructies, halve waarheden en een groot gat tussen verwachtingen en werkelijkheid zijn gangbaar in beide werelden. Een goed voetbalstadion leek lang een bijzaak. Daar maakte eerst Joris zich druk om en later Ard.

Over een aantal dingen waren ze het snel eens. Alle oude plannen voor het stadion, renovatie en nieuwbouw, waren hopeloos slecht. Het proces is een zooitje geworden en de communicatie van betrokken partijen was vaak tenenkrommend.

We hielden het gezellig deze avond in restaurant Huson. We hebben een interessant lesje ontwerp en politiek gehad.

2016-12-16Pilot p-Matching

img

Hoe wordt het juiste woonprogramma met de juiste partijen op de juiste plek geprogrammeerd? Dit vergt diepgaand inzicht op regionaal niveau en afstemming tussen de drie P's: Programma, Plek en Partijen. Als vervolg op de Atlas Slimme Verstedelijking brengt Agentschap Deltametropool samen met Bouwend Nederland, Provincie Zuid-Holland en HAU in P-matching deze elementen bij elkaar, aan de hand van gericht onderzoek en data-analyse. Dit jaar is een pilot uitgevoerd waarin deze methode is getest in de Zuidvleugel. Lees het verslag van deze pilot.

2016-12-01Souper #80

img

Voor het laatste Souper van 2016 waren schrijver-journalist Pieter van Os (o.a. NRC) en architecte Arna Mačkić (Studio Arna Mackic) te gast in restaurant Huson. Een zeer boeiende avond met twee personen die intens observeren, aandachtig luisteren en prachtig kunnen vertellen.

Pieter is niet graag in zijn huis, hij heeft van reizen zijn levenshouding gemaakt. Hij is in Groningen geboren en studeerde in Leiden, Minneapolis en Barcelona. Hij was correspondent voor de De Groene Amsterdammer in de VS en zit nu als correspondent voor het NRC in Polen. Peiter is kenner van internationale betrekkingen en mondiale geldstromen, maar hij heeft ook kennis van realistische schilders uit Groningen en katholieke architecten in Spanje. Hij verbindt in zijn verhalen op een originele manier feiten, historie, maatschappelijke verhoudingen en culturele achtergrond van de betrokkenen mensen.

Arna Mačkić is met haar ouders, zus en broer vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht. Haar persoonlijke geschiedenis beïnvloedde enorm haar professionele ontwikkeling als architecte. Volgens Arna gaat architectuur en stadsplanning vaak voorbij aan de geschiedenis van een bepaalde stad of plek. In haar werk wil ze aandacht vragen voor het complete verhaal. Daarom onderzoekt ze vergeten feiten, in onbruik geraakte rituelen en verborgen sociologische omstandigheden. Door dit te implementeren in haar werk wordt de geschiedenis van de specifieke locatie een vruchtbaar instrument voor de toekomst.

Pieter als Arna hadden opvallende veel overeenkomsten. Ze houden zich bezig met maatschappelijke vraagstukken waarin ze het verleden, het heden en de toekomst verbinden.


Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2016-11-01Souper #79

img

Galeriehouder Bob Smit (Bob Smit Gallery) en horecaondernemer Mark Kuipers (MONO) vertelde ons eind oktober hoe zij pionieren op bijzonder plekken in Rotterdam. We hadden een erg leuk gesprek met twee gedreven stadsmakers.

Bob ziet zijn werk als galeriehouder dynamisch. Hij verhuist zijn galerie regelmatig en organiseert jaarlijks kustbeurzen. Object Rotterdam en Raw Art Fair vinden plaats op bijzondere plekken in de stad, zoals in de Fenixloods en Pakhuis Santos op Katendrecht. Met zijn enthousiasme weet hij een groot aantal galeriehouders te interesseren en veel bezoekers te trekken naar zijn events. Bob werkt zonder subsidies en hij laat zien dat met name goed ondernemerschap leidt tot bijzondere (tijdelijke) ontmoetingsplekken plekken in de stad.

Mark verhuisde twee jaar geleden van Arnhem naar Rotterdam. In Arnhem had hij een succesvolle horecazaak, maar hij was toe aan een nieuw avontuur in een andere stad. Rotterdam was voor hem een logische keuze. De dynamiek van de stad bevalt hem. De mentaliteit van de inwoners spreekt hem zeer aan. Hij opende begin 2016 een nieuw café-restaurant in het Zomerhofkwartier. Mark schept met de combinatie lekker eten, kunst kijken en muziek luisteren niet alleen een bijzondere horeca kwaliteit, maar geeft ook de buurt een nieuwe impuls.

2016-10-01Souper #78

img

Floris Cornelisse (HappelCornelisseVerhoeven) en Jan Peter Wingener (WINHOV) kwamen eind september vertellen over hun zoektocht naar vernieuwing vanuit architectuur zelf. De avond ging niet zozeer over hun projecten, maar ze vertelde ronduit over de betekenis van (rationele) architectuur in de toekomst.

Floris en Jan Peter vormen samen met Job Floris en Hans van der Heijden vormen samen de Rats. Ze zien zichzelf niet als een collectief of ideologische beweging, wat hen bindt is een grote voorliefde voor architectonische tradities en precedenten, het realisatieproces, het bestuderen en integreren van materialiteit en het nadenken over de stad en het vraagstuk van de positionering van de architectuur hierin.

Actief een verhouding zoeken tot de bouwuitvoering als architect door te koppelen, te bemiddelen en te vertalen met deze wereld is erg moedig. Een nieuwe betekenis zoeken voor een traditie verdient veel waardering. Voor conceptualisme dat in Nederland sinds de jaren negentig de architectuur overheerst was dit totaal niet interessant.

Een geheel andere verhouding tot de traditie en uitvoering zoeken is erg ingewikkeld merkte we deze avond. Floris en Jan Peter namen ons mee in hun overwegingen en twijfels. Dit leidde tot een zeer intense avond.