2017-09-01Souper #87

img

De laatste maandag van augustus was landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architects) en stedenbouwkundige Marco Broekman (Marco Broekman Urbanism Research Architecture) bij ons te gast in restaurant Huson.

Steven en Marco hebben elk een portfolio met fantastische projecten, interessante studies indrukwekkende strategieën. Ogenschijnlijk eenvoudig wisselen zij tussen ontwerper, onderzoeker en ruimtelijk-strategisch denker. Het is dan ook niet vreemd dat zij ieder in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht diverse prijsvragen hebben gewonnen voor de ontwikkeling van nieuwe buurten of transformatie van bestaande industriegebieden tot bruisende stadswijken.

Naast al deze rollen zijn ze ieder ook nog eens ondernemers. Steven verhuurt een deel van zijn kantoorpand in Amsterdam als een luxe Bed & Breakfast en Marco zoekt regelmatig strategische samenwerkingen op met (inter)nationale partijen op zijn werkzaamheden uit te breiden. In crisistijd begonnen, maar door de juiste kennis en kunde nu beiden eigenaar van een solide bureau. Respect!

2014-07-02Souper #56

img

Government relations advisor Marcel Douw (partner bij Total Identity) en grafisch ontwerper Marco Stout (directeur en oprichter Stoutkramer, bureau voor visuele communicatie) waren onze gasten op maandag 30 juni in restaurant Huson.

Indentiteit, branding en communicatie waren de thema's van de avond. Marcel heeft als directeur van Total Public een brede ervaring met de (semi)publieke sector. De clientèle van Marco bestaat voor een belangrijk deel uit organisaties die actief zijn in de architectuurbranche of culturele sector. Beiden werken ook samen met architecten en stedenbouwers en hebben ervaring om vanuit hun discipline te werken aan ruimtelijke opgaven.

Het publieke domein is het gezamenlijke speelveld aan tafel. Doorlooptijden, middelen en de omvang van de eindproducten zijn totaal anders. De avond was een soort stoomcursus communicatie en klantbenadering waar wij als architecten en stedenbouwers veel van hebben geleerd.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2013-10-11Architectuur Film Festival Rotterdam 2013

img

In de Rotterdamse bioscoop LantarenVenster worden van 10 tot en met 13 oktober zo’n honderd films vertoond, die gaan over architectuur of er raakvlakken mee hebben.

Een aantal tips:
Haus Tugendhat
Hoe ga je om met in onbruik geraakte meesterwerken? Laat je bij renovatie de sporen van de tijd zichtbaar of probeer je alles terug te brengen naar hoe het ooit bedoeld was? De film vertelt het verhaal van de moeizame worsteling in de 21e eeuw van de erven Tugendhat om dit cadavre exquis, ontworpen door Mies van der Rohe weer nieuw leven in te blazen. Het resulteert in het gebouw zoals Mies het ooit bedoeld had, maar is iedereen daar wel zo blij mee?
Unfinished italy
Italië is het walhalla van ruïnes, historische en moderne. ‘Het onvoltooide’ is volgens de filmmaker de meest prominente architectonische stijl van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog. Een theater zonder ooit publiek te hebben gehad, een stadion zonder dat er ooit een wedstrijd is gespeeld, het staat er allemaal onaf te wezen. Een verslag van een fascinatie en tevens zoektocht naar een gebruik voor deze ‘UFO’s in het landschap’.This Space Available
Billboards en commerciële boodschappen domineren de openbare ruimte als nooit tevoren. Renovatieprojecten zijn zelden meer zonder megagrote reclames en leegstaande etalages worden succesvol verhuurd als shopvertising. Visuele vervuiling is het, maar is dat nog terug te draaien? Deze documentaire kijkt naar diverse activisten uit de wereld van reclame, streetart en politiek. Het zet de al gespannen relatie op scherp tussen de letterlijk platte visuele aandacht, de stedelijke economie en sociale samenhangen in de stad.16 Acres
Schrijnende documentaire over de beladen bouwput van de WTC-torens in New York. De wederopbouw van Ground Zero is het meest complexe vernieuwingsproject in de geschiedenis van Amerika: architecturaal, politiek èn emotioneel. Vanaf het begin was het project beladen met controverses, vertragingen en politiek gekonkel. De strijd duurde meer dan tien jaar, met negentien betrokken overheidsinstellingen, een stuk of tien projecten en meer dan 20 miljard dollar kosten. Het leuke is: dit hele proces is gefilmd. 16 Acres is het verhaal van de beladen bouwput, verteld door de belangrijkste spelers in dit drama. Een must-see voor iedere planner.Kleiburg
Het fascinerende relaas van filmmaker Jeroen Visser over de ooit bejubelde, maar snel verguisde Bijlmermeer in Amsterdam. Bij de oplevering aan het eind van de zestiger jaren werd de wijk de apotheose genoemd van de Nederlandse volkshuisvesting. Een wijk die het geluk voor tienduizenden, slecht gehuisveste, Amsterdammers zou vervolmaken. Maar al snel kwam de wijk onder vuur te liggen vanwege zijn grootschaligheid, onherbergzaamheid en onveiligheid. Pars pro toto is de flat Kleiburg waar glorie, neergang en voorzichtige wederopstanding zichtbaar wordt.The Human Scale
In 1971 schreef Jan Gehl zijn bijbel Leven tussen huizen en 40 jaar later is er nu de film. De documentaire laat zien dat zijn bureau over de hele wereld mensen adviseert om steden en openbare ruimte leefbaar te maken. Zijn betoog slaat aan bij politici en bewoners die een humane benadering van de straat bij andere ontwerpers missen. Aan bod komen zijn projecten in Melbourne, Dhaka, New York, Chongqing and Christchurch. Een onderhoudende film over deze knuffelstedenbouw.Reconversao
In deze film zoekt Thom Andersen (van Los Angeles Plays itself) naar de essentie van de architectuur van Souto de Moura, Pritzker prijswinnaar en ontwerper van onder meer het voetbalstadion van Braga. Nauwelijks een talking head te zien in deze film, wel veel adembenemende beelden van 17 gebouwde en onvoltooide projecten van deze indrukwekkende architect.


Zie volledig programma: www.affr.nl

2013-09-04Souper #46

img

Schrijfster Sanneke van Hassel en fotograaf Jannes Linders waren onze gasten op maandag 26 augustus. In het werk van zowel Sanneke als Jannes speelt de stad met haar inwoners en gebruikers een belangrijke rol. Als setting voor een aandoenlijk tafereel. Als machine voor vertier. Als aangenaam woonoord. Als meedogenloze werkplek. Met een vlijmscherpe pen of met een haarscherp beeld trachten zij het hedendaagse stadsleven voor ons begrijpelijk te maken. De warme zomeravond op het trottoir voor restaurant Huson was een aangenaam decor om naar hun denk- en werkwijze te luisteren.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2012-09-30Souper #37

img

De laatste maandag in september was gereserveerd voor Hester scheurwater en Mischa van Teeffelen. Beide dames zijn performing artist. Hester heeft zichzelf als onderwerp en Micha combineert voedsel met theater. De dynamiek van fysieke optredens staat in groot contrast met het statische van architectuur, maar van zoveel zelf expressie werden wij af en toe ook een beetje stil.

Restaurant Huson heeft tegenwoordig ook ronde tafels. Dit is een veel betere setting voor onze bijeenkomsten.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.