2016-12-01Souper #80

img

Voor het laatste Souper van 2016 waren schrijver-journalist Pieter van Os (o.a. NRC) en architecte Arna Mačkić (Studio Arna Mackic) te gast in restaurant Huson. Een zeer boeiende avond met twee personen die intens observeren, aandachtig luisteren en prachtig kunnen vertellen.

Pieter is niet graag in zijn huis, hij heeft van reizen zijn levenshouding gemaakt. Hij is in Groningen geboren en studeerde in Leiden, Minneapolis en Barcelona. Hij was correspondent voor de De Groene Amsterdammer in de VS en zit nu als correspondent voor het NRC in Polen. Peiter is kenner van internationale betrekkingen en mondiale geldstromen, maar hij heeft ook kennis van realistische schilders uit Groningen en katholieke architecten in Spanje. Hij verbindt in zijn verhalen op een originele manier feiten, historie, maatschappelijke verhoudingen en culturele achtergrond van de betrokkenen mensen.

Arna Mačkić is met haar ouders, zus en broer vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht. Haar persoonlijke geschiedenis beïnvloedde enorm haar professionele ontwikkeling als architecte. Volgens Arna gaat architectuur en stadsplanning vaak voorbij aan de geschiedenis van een bepaalde stad of plek. In haar werk wil ze aandacht vragen voor het complete verhaal. Daarom onderzoekt ze vergeten feiten, in onbruik geraakte rituelen en verborgen sociologische omstandigheden. Door dit te implementeren in haar werk wordt de geschiedenis van de specifieke locatie een vruchtbaar instrument voor de toekomst.

Pieter als Arna hadden opvallende veel overeenkomsten. Ze houden zich bezig met maatschappelijke vraagstukken waarin ze het verleden, het heden en de toekomst verbinden.


Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2016-10-01Souper #78

img

Floris Cornelisse (HappelCornelisseVerhoeven) en Jan Peter Wingener (WINHOV) kwamen eind september vertellen over hun zoektocht naar vernieuwing vanuit architectuur zelf. De avond ging niet zozeer over hun projecten, maar ze vertelde ronduit over de betekenis van (rationele) architectuur in de toekomst.

Floris en Jan Peter vormen samen met Job Floris en Hans van der Heijden vormen samen de Rats. Ze zien zichzelf niet als een collectief of ideologische beweging, wat hen bindt is een grote voorliefde voor architectonische tradities en precedenten, het realisatieproces, het bestuderen en integreren van materialiteit en het nadenken over de stad en het vraagstuk van de positionering van de architectuur hierin.

Actief een verhouding zoeken tot de bouwuitvoering als architect door te koppelen, te bemiddelen en te vertalen met deze wereld is erg moedig. Een nieuwe betekenis zoeken voor een traditie verdient veel waardering. Voor conceptualisme dat in Nederland sinds de jaren negentig de architectuur overheerst was dit totaal niet interessant.

Een geheel andere verhouding tot de traditie en uitvoering zoeken is erg ingewikkeld merkte we deze avond. Floris en Jan Peter namen ons mee in hun overwegingen en twijfels. Dit leidde tot een zeer intense avond.

2016-09-01Souper #77

img

De architecten Jeroen Schipper en Jaakko van 't Spijker waren eind augustus bij ons te gast in restaurant Huson. Ze zijn beide naamdrager van een eigen architectenbureau, waarmee ze in Nederland projecten uitvoeren. Deze avond stond echter in het teken van Orange en Culd. Met deze entiteiten trachten Jeroen en Jaakko buiten Nederland projecten te realiseren.

Jeroen is samen met Patrick Meijers en Michiel Hofman Orange architects gestart. Jaakko doet het samen met Huub Juurlink en Cor Geluk in buiten Nederland. Jeroen en Jaakko zoeken nadrukkelijk het buitenlandse avontuur op. Het succes komt echter niet vanzelf. Een plan vooraf maken heeft niet veel zin, maar als je thuis blijft gebeurt er helemaal niets. Door veel op pad te gaan en contacten te leggen gaat de bal rollen, ontstaat er een strategie en uiteindelijk word je gevraagd voor interessante opdrachten. Opportunisme en toeval spelen natuurlijk ook een rol geven ze allebei toe.

De verhalen van Jeroen en Jaakko zijn ronduit avontuurlijk. Werken in het buitenland staat garant voor bizarre situaties en leuke ontmoetingen. Beiden bewijzen dat architecten wel kunnen ondernemen en wel kunnen samenwerken met collegae. Het is zelfs ontzettend leuk!

2016-07-03Souper #76

img

De architecten Jan Nauta en Donna van Milligen Bielke schoven bij ons eind juni aan in restaurant Huson. Ze hebben in studie hetzelfde beginpunt, maar hun relatief jonge carrières en toekomstverwachtingen zijn totaal anders.

Jan en Donna hebben allebei Bouwkunde gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Jan is via Parijs in Londen op de AA School of Architecture terecht gekomen. Hij heeft nu een eigen bureau in zijn geboortestad Rotterdam. Donna heeft in haar geboortestad Amsterdam de academie van bouwkunst gevolgd en is na een carrière bij Arons en Gelauff, Hootsmans en Powerhouse een eigen bureau begonnen in Amsterdam.

Jan combineert onderzoek (o.a. naar Cedric Price) met kleine bouwprojecten. Academische exercities en de weerbarstige realiteit van het bouwen vullen elkaar goed aan. Aan beide zaken haalt hij inspiratie en vormen een goede basis voor de toekomst. Donna had als doel de Prix de Rome winnen. Dat is glansrijk gelukt. Voor haar nabije en verre toekomst had ze nog weinig ideeën.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2016-03-14Souper #72

img

De laatste maandag van februari hebben we heerlijk gegeten in restaurant Huson met Nathalie de Vries (architect/ partner MVRDV) en Rients Dijkstra (stedenbouwkundige/ partner MAXWAN).

De discussie spitste zich toe op de 'Publieke architect'. Nathalie als voormalig Spoorbouwmeester en nu als voorzitter van de BNA, Rients als Rijksadviseur Infrastructuur & Stad en Hoogleraar Urban Design op de TUD hebben ruime ervaring met het vervullen van functies in het maatschappelijke veld. Zij vertelde ons dat bruggen slaan tussen marktpartijen, kennisinstellingen en publieke organisaties geen sinecure is. Het vertrouwen in architecten en stedenbouwkundige ontwerpers is schokkend laag.

Duidelijk deze avond werd dat het vertrouwen niet hersteld kan worden op de manier hoe we nu bezig zijn binnen de disciplines. De ‘Publieke architect’ heeft als zware taak om connectie te maken met alle andere partijen in de keten. Een nog zwaardere taak is haar eigen professie te openen voor de buitenwereld.