2015-03-31Souper #63

img

Marleen Hermans (partner Brink Groep, hoogleraar TU Delft) en Fred Schoorl (directeur BNA) zaten eind maart bij ons aan tafel in restaurant Huson. Het was een heerlijke avond. De ervaringen van onze gasten leidden tot intense discussies.

Marleen en Fred hebben bij de Rijksoverheid aan de wieg gestaan van twee invloedrijke ontwikkelingen. Marleen heeft de eerste DBFMO-contracten ontwikkeld. Fred is één van de grondleggers van het Belvedere-beleid. Ketenintegratie en cultuurhistorie zijn inmiddels vanzelfsprekende begrippen in de wereld van de bouw en ruimtelijke ordening.

Marleen en Fred vertelde vanuit hun huidige positie gepassioneerd over de mogelijke rol voor architecten in de toekomst. Alle partners in de bouw- en vastgoedbranche hebben te kampen met een vertrouwenscrisis. Opdrachtgevers ontbreekt vaak het aan de juiste kennis. Als architecten zichzelf bevrijden uit hun keurslijf kunnen zij wellicht van betekenis zijn en een interessante positie verwerven.


Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2015-02-01Souper #61

img

Wij zijn weer begonnen! De eerste souper van dit jaar was met Marit Overbeek (journaliste & web-redactrice bij BIMmedia en Mieke Vulling (oprichterster & directrice van platform Mimoa.) Beide dames experimenteren op internet en zijn actief in de stad.

BIMmedia is met titels als Cobouw, De Architect en Vastgoedmarkt een voorbeeld van een integrale benadering in de ontwerp-, bouw- en vastgoedbranche. Toch is daar nog een hele wereld te winnen volgens Marit. Zij tracht online de verschillende bloedgroepen beter met elkaar te verbinden. Met haar niet aflatend enthousiasme komt ze daar een heel eind mee. Zij mist architecten die online mondig zijn over de hele vakgebied. Architecten hebben altijd wel een menig, maar een enkeling neemt de moeite om over het vak in relatie tot de andere disciplines iets te zeggen in de media.

De user-generated architectureguide van Mieke is voor liefhebbers uit de hele wereld een handige mobile applicatie. Voor architecten is het een mooie showcase om gerealiseerd werk te promoten. Mieke zit vol plannen om haar platform uit te breiden. Het mondiale bereik van de applicatie en de stijgende belangstelling voor steden maakt dit op papier mogelijk. Tegelijk zijn investeringen hoog en verdienmodellen lastig. Het is pijnlijk is om te constateren dat architectuur onder een hele brede groep mensen populair is, maar steeds minder personen architecten waarderen.

De online werkelijkheid leidt schijnbaar tot een behoefte om iets anders te doen in de fysieke wereld. Marit bouwt letterlijk en figuurlijk bruggen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht en Mieke tuiniert aan de Rotterdamse Maas en werkt als energiepionier aan de energiesprong

Vineum was het decor voor deze mooie en leuke avond. Dit restaurant was nieuw voor iedereen aan tafel. Leuk zitten. Lekker eten. Niets mis mee. Gaan wij vaker doen.

2014-11-10Souper #59

img

Ralph Brodrück (docent/ onderzoeker TU Eindhoven) en Jacco van der Linden (High Fidelity architectuur) waren onze gasten op de laatste maandag van oktober. Het decor was wederom, het culinair nooit saaie, restaurant Huson.

Ralph houdt zich bezig met fenomenologie en Jacco heeft een zelfstandig bureau in Amsterdam. Beide heren zijn van het denken en doen, het hoofd en de handen ontwerpen samen.

In een uiterst vrolijke sfeer werden een scala aan onderwerpen besproken. De thema’s onderwijs, techniek, kunst en economie wisselde in hoog tempo. Kennis over al deze onderwerpen en het vermogen om tussen deze onderwerpen te schakelen was indrukwekkend.

In veel onderwerpen gespecialiseerd zijn werd deze avond benoemd als de T-mens. Ik had er nog nooit van gehoord. Ralf en Jacco zelf zijn twee goede voorbeelden.


Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2014-09-15Souper #57

img

Op vrijdag 12 september was er een bijzonder Souper in Venetië. Aan tafel zaten Ankie Schellekens (directeur organisatiebureau Venice Planner), architect/ fotograaf Giovanni Vio (phd IUAV) en architecte Silvia Dainese (bureau GRISDAINESE). Later schoof architect Stefano Gris (bureau GRISDAINESE) ook nog bij ons aan.

De tentoonstelling Monditalia op de Architectuur Biënnale was een goede input om te praten met mensen die leven in Venetië. Monditalia laat zijn dat het land in een mooie historie heeft, maar ook een zeer ongewisse toekomst. De thema’s wonen, werken en leven in Italië in het algemeen en in Venetië in het bijzonder liggen voor de hand op zo’n avond. Toerisme en de architectenbranche kwamen zo vanzelf aanbod.

Zo’n 80.000 toeristen bezoeken Venetië per dag, terwijl het inwonersaantal inmiddels is gezakt naar 60.000. Niemand heeft een idee hoe bevolkingskrimp en massatoerisme elkaar goed kunnen verdragen. Bij Ankie komen deze fenomenen samen. Zij woont al jarenlang midden in de stad en zij organiseert een bezoek aan de stad op maat voor verschillende soorten bedrijven. Prettig resideren in Venetië heeft uiteindelijk alles te maken met het secuur organiseren van het verblijf van de bezoekers aan de stad.

Giovanni en Silvia werken in een land dat per 450 inwoners één architect heeft. Deze dichtheid is ongekend. In Nederland is er bijvoorbeeld maar één architect per 1650 inwoners. Beide hebben hun ontwerpactiviteiten flink opgerekt. Giovanni met onderzoek en het bureau van Silvia en Stefano ontwerpt ook veel tijdelijke bouwwerken voor exposities en retaildoeleinden.

Wij hebben veel geleerd van het wonen in Venetië en het werken in Italië van onze aangename en ondernemende gasten. Het terras aan het water van Trattoria Altanella in de wijk La Giudecca was een perfecte plek voor deze bijzonder avond. Het restaurant is al meer dan 100 jaar van dezelfde familie. De huisgemaakt gnocchi nero di sepia was verrukkelijk.

2014-02-07Souper #51

img

De gasten voor het eerste souper in 2014 waren Stedenbouwkundige Peter van der Helm en architect Jeroen Hoorn. Beide heren hebben een uitgebreide kennis over Rotterdam. Peter over het weefsel en het programma van de stad. Jeroen heeft voor particulieren en kleine ontwikkelaars veel kleinschalige projecten gedaan in de stad. Discussie ging deze avond over hoe de bestaande stad met haar bestaande bebouwing doormiddel van verfijning, aandacht en toewijding kan transformeren naar een mooie doorleefde stad. Peter en Jeroen verteld ons hoe gebouwen, straten, stadsdelen kunnen worden opgeknapt met een minimum aan sloopgeweld

Souper #1 was maandag 27 januari precies 5 jaar geleden. De gastenlijst groeit gestaag en wij hebben het idee dat wij nog lang niet zijn uitgegeten. Wij gaan wel niet meer eten in restaurant Stadshal in het verbouwde Hilton Hotel. Het eten was niets bijzonders en de bediening was ronduit slecht.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.