2016-10-01Souper #78

Souper #78

Floris Cornelisse (HappelCornelisseVerhoeven) en Jan Peter Wingener (WINHOV) kwamen eind september vertellen over hun zoektocht naar vernieuwing vanuit architectuur zelf. De avond ging niet zozeer over hun projecten, maar ze vertelde ronduit over de betekenis van (rationele) architectuur in de toekomst.

Floris en Jan Peter vormen samen met Job Floris en Hans van der Heijden vormen samen de Rats. Ze zien zichzelf niet als een collectief of ideologische beweging, wat hen bindt is een grote voorliefde voor architectonische tradities en precedenten, het realisatieproces, het bestuderen en integreren van materialiteit en het nadenken over de stad en het vraagstuk van de positionering van de architectuur hierin.

Actief een verhouding zoeken tot de bouwuitvoering als architect door te koppelen, te bemiddelen en te vertalen met deze wereld is erg moedig. Een nieuwe betekenis zoeken voor een traditie verdient veel waardering. Voor conceptualisme dat in Nederland sinds de jaren negentig de architectuur overheerst was dit totaal niet interessant.

Een geheel andere verhouding tot de traditie en uitvoering zoeken is erg ingewikkeld merkte we deze avond. Floris en Jan Peter namen ons mee in hun overwegingen en twijfels. Dit leidde tot een zeer intense avond.