2016-03-14Souper #72

img

De laatste maandag van februari hebben we heerlijk gegeten in restaurant Huson met Nathalie de Vries (architect/ partner MVRDV) en Rients Dijkstra (stedenbouwkundige/ partner MAXWAN).

De discussie spitste zich toe op de 'Publieke architect'. Nathalie als voormalig Spoorbouwmeester en nu als voorzitter van de BNA, Rients als Rijksadviseur Infrastructuur & Stad en Hoogleraar Urban Design op de TUD hebben ruime ervaring met het vervullen van functies in het maatschappelijke veld. Zij vertelde ons dat bruggen slaan tussen marktpartijen, kennisinstellingen en publieke organisaties geen sinecure is. Het vertrouwen in architecten en stedenbouwkundige ontwerpers is schokkend laag.

Duidelijk deze avond werd dat het vertrouwen niet hersteld kan worden op de manier hoe we nu bezig zijn binnen de disciplines. De ‘Publieke architect’ heeft als zware taak om connectie te maken met alle andere partijen in de keten. Een nog zwaardere taak is haar eigen professie te openen voor de buitenwereld.

2016-01-29Souper #71

img

We trappen 2016 af met Marieke Berkers (architectuur historicus) en Gerjan Streng (architect/ partner The Cloud Collective). De setting is gelijk aan de laatste Souper van vorig jaar: restaurant Huson.

Marieke is werkzaam als onderzoeker, schrijft artikelen, maakt boeken, is een veel gevraagd jurylid, geeft les aan verschillende onderwijsinstellingen en is redactielid van de Blauwe Kamer. Landschapsarchitectuur is inmiddels haar specialiteit. Gerjan werkt met The Cloud Collective aan concrete architectonische opdrachten en onderzoekt met big data hedendaagse ruimtelijke vraagstukken. The Cloud Collective is georganiseerd als een vereniging, dit maakt werken aan uiteenlopende opdrachten in verschilleden landen eenvoudig mogelijk. De breedte van opdrachten van dit jonge bureau, of beter gezegd jonge organisatie, is hierdoor indrukwekkend.

Een interessante overeenkomst tussen Marieke en Gerjan is dat ze beide inhoud en ondernemerschap feilloos weten te combineren. Ook kunnen ze er beide op een erg aangename manier over te praten.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2015-12-10Souper #70

img

Het laatste Souper in 2015 was met de ontwerpers Christoph Seyferth en Vincent de Rijk. In restaurant Huson hebben we vooral gesproken over het verschil tussen design en architectuur.

Christoph en Vincent ontwerpen en maken gebruiksproducten, meubels en ruimtelijke objecten. Met diverse materialen experimenteren zij in constructietechnieken, vormen en afwerkingen. Het plezier van het maken spat van beide heren af. De producten zijn wereldwijd te koop en gebruikers lijken allemaal gelukkig na aankoop van een kommetje, een stoel of een kast. Ze hebben een jaloersmakende autonome positie.

Zitten we dan als architecten en stedenbouwkundigen. Wij zijn afhankelijk van één of meerdere opdrachtgevers. Gebruikers eisen een prominente rol in het ontwerpproces. De line-up van adviseurs, leveranciers en (onder)aannemers waarmee we moeten samenwerken is indrukwekkend.

De afstand tussen een designer en architect is groot. Een ambachtsman versus een procesmanager. Een knuffelbeer versus een koele kikker. Wij hebben een hele avond nodig gehad om de verschillen goed te duiden. In een volgend Souper moeten we op zoek naar de mogelijke overeenkomsten.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2015-10-02Souper #68

img

Wij hadden een erg plezierig souper in september met Meta Knol (directeur Museum De lakenhal) en Ninke Happel (architect/ partner Happel Cornelissen Verhoeven Architecten). Meta is opdrachtgever van Ninke voor de verbouwing en uitbreiding van haar museum in Leiden. De opdrachtgever en architect samen aan tafel levert een boeiend gesprek op in restaurant Huson.

Meta heeft zich als directeur intensief bemoeit met de opdrachtformulering. Om een oorspronkelijke oplossingen te krijgen voor het bijzondere museum wilde ze perse ontwerpers een kans bieden die nog niet zoveel ervaring hadden met musea. Ninke zag na het lezen van de tender meteen mogelijkheid. Ze stelde stante pede een ontwerpteam samen. Na enig aandringen en door doortastend te handelen wist ze het Britse architectenbureau Julian Harrap Architects over te halen om mee te doen. Ze haalde de shortlist. Ze won uiteindelijk de tender met een bijzonder ontwerp. Ze versloeg SeARCH.nl, Van Hoogevest Architecten/UN Studio, Architectenbureau K. van Velsen en het Belgische bureau 51N4E. Ninke blij. Meta blij.

Meta heeft zich als opdrachtgever verdiept in het proces van een aanbesteding. Door zelf verantwoording te nemen weet ze dat ze een beter gebouw gaat krijgen. Ninke wordt niet mismoedig van Europese aanbestedingen. Door scherp te zijn en zorgvuldige te lezen ziet ze kansen in plaats van frustraties. Bij oplevering van de nieuwe Lakenhal in 2018 is er een mooi meidenboek geschreven verwacht ik.

2015-07-02Souper #66

img

Lilith van Assem, Elsbeth Ronner en Lieke van Hooijdonk (de hele directie van Lilith Ronner van Hooijdonk architecten) waren te gast bij ons op de laatste maandag in juli. Ongeveer 24 uur voor de deadline van Europan13 hebben zij de rust en het geduld om over hun praktijk en het vak architectuur te praten.

Met veel enthousiasme en intelligentie ontwerpen zij intieme privé ruimtes en openbare collectieve plekken. Onderzoek, doceren en schrijven behoren ook tot hun expertises. In alles wat zij doen staat het verhaal van de opgave centraal, is de aandacht voor het onderwerp intens en is de bezieling groot. Een haast ouderwetse manier van werken voor een bureau dat pas vijf jaar bestaat. Maar na deze avond weten wij dat dit niet het geval is.

De drie architectes trachten met nieuwe middelen aansluiting te vinden bij oude waardes van het vak architectuur. Tegelijk scheiden zij met gedegen kennis en kunde huidige modieuze tendensen van echte waardevolle ontwikkelingen in het vak. Recente discussies over de stad, het programma en proces lijkt met name te bestaan om maar niet over architectuur te hoeven praten. Volgens Lilith, Elsbeth en Lieke mag het debat onder architecten weer gewoon over architectuur gaan.

Het eten en de entourage bij de restaurant De Engel paste totaal niet bij onze gasten. Aandacht voor het interieur is er al jaren niet meer. Toewijding aan de gerechten was erg teleurstellend.