2016-12-01Souper #80

Souper #80

Voor het laatste Souper van 2016 waren schrijver-journalist Pieter van Os (o.a. NRC) en architecte Arna Mačkić (Studio Arna Mackic) te gast in restaurant Huson. Een zeer boeiende avond met twee personen die intens observeren, aandachtig luisteren en prachtig kunnen vertellen.

Pieter is niet graag in zijn huis, hij heeft van reizen zijn levenshouding gemaakt. Hij is in Groningen geboren en studeerde in Leiden, Minneapolis en Barcelona. Hij was correspondent voor de De Groene Amsterdammer in de VS en zit nu als correspondent voor het NRC in Polen. Peiter is kenner van internationale betrekkingen en mondiale geldstromen, maar hij heeft ook kennis van realistische schilders uit Groningen en katholieke architecten in Spanje. Hij verbindt in zijn verhalen op een originele manier feiten, historie, maatschappelijke verhoudingen en culturele achtergrond van de betrokkenen mensen.

Arna Mačkić is met haar ouders, zus en broer vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht. Haar persoonlijke geschiedenis beïnvloedde enorm haar professionele ontwikkeling als architecte. Volgens Arna gaat architectuur en stadsplanning vaak voorbij aan de geschiedenis van een bepaalde stad of plek. In haar werk wil ze aandacht vragen voor het complete verhaal. Daarom onderzoekt ze vergeten feiten, in onbruik geraakte rituelen en verborgen sociologische omstandigheden. Door dit te implementeren in haar werk wordt de geschiedenis van de specifieke locatie een vruchtbaar instrument voor de toekomst.

Pieter als Arna hadden opvallende veel overeenkomsten. Ze houden zich bezig met maatschappelijke vraagstukken waarin ze het verleden, het heden en de toekomst verbinden.


Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.