2017-03-01Souper #82

Souper #82

Journaliste Kirsten Hannema (Volkskrant) en architect Marius Grootveld (Veldwerk Architecten) waren bij ons te gast tijdens het Souper in februari. Ze zijn extreem goed ingevoerd in de verschillen, overeenkomsten en hopelijk ook synergie tussen de architectuur klimaat in Nederland, België en Duitsland. Een mooi onderwerp om over te praten.

Kirsten is de architectuurrecensent van de Volkskrant, zit in de redactie van het jaarboek, schrijft en onderzoekt nog veel meer. Ze zorgde voor opschudding met haar artikel over een tentoonstelling in Frankfurt die gemaakt was door onze tweede gast Marius. Het artikel gaf een scherpe analyse van de huidige staat van het Nederlandse (op sterven na dood) en het Vlaamse (zeer opwindend) architectuurdiscours.

Marius is Nederlandse architect met een bureau in België. Hij documenteert gebouwen, publiceert verhalen en is curator van verschillende tentoonstellingen. Zijn laatste tentoonstelling - Maatwerk, een overzicht van Nederlandse en Vlaamse architectuur - in het Duits Architectuurmuseum in Frankfurt heeft dus veel los gemaakt in Nederland. Hij legt ons zeer nauwkeurig uit hoe dat komt.

De enorme algemene architectuurhistorische en theoretische kennis van Kirsten en Marius en specifieke opvattingen van waar ons vak over zou moeten gaan zorgt voor een zeer boeiende avond.