2017-02-01Souper #81

Souper #81

Het jaar van de soupers is weer begonnen met twee interessante gasten. De architecten Joris Molenaar (Molenaar & Co architecten) en Ard Buijsen (Artisan architecten) schoven eind januari aan. We hadden maar een enkel onderwerp: Stadion Feijenoord.

Joris en Ard houden zich al een tijdje bezig met De Kuip. Joris is expert van architect Leendert van der Vlugt en maakt zich hard voor de renovatie van het bestaande stadion. Hij is ervan overtuigd dat de het oude stadion gemoderniseerd en uitgebreid kan worden. Ard is voorstander van een nieuw stadion en is een van roergangers achter het huidige plan van OMA.

We hebben geprobeerd om een reconstructie te maken van het proces tot nog toe. Het is een ongelofelijk verhaal. De overeenkomsten tussen vastgoedontwikkeling en voetballerij zijn groot. Opportunisme, vage personen en bedrijven uit verre landen, onduidelijke financieringsconstructies, halve waarheden en een groot gat tussen verwachtingen en werkelijkheid zijn gangbaar in beide werelden. Een goed voetbalstadion leek lang een bijzaak. Daar maakte eerst Joris zich druk om en later Ard.

Over een aantal dingen waren ze het snel eens. Alle oude plannen voor het stadion, renovatie en nieuwbouw, waren hopeloos slecht. Het proces is een zooitje geworden en de communicatie van betrokken partijen was vaak tenenkrommend.

We hielden het gezellig deze avond in restaurant Huson. We hebben een interessant lesje ontwerp en politiek gehad.