2017-03-29Souper #83

Souper #83

Laatste maandag van maart een souper met de architecten Jannie Vinke (ANA architecten) en Jan-Richard Kikkert (Architectenbureau K2). Woningbouw, onderwijs, onderzoek en Amsterdam waren de onderwerpen van de avond.

Onze gasten zijn erg avontuurlijk. Jan-Richard trok naar het westkust van Amerika om alle villa’s van John Lautner te bezoeken. Er is een mooie film gemaakt over deze fotogenieke huizen waarin hij optreedt. Binnenkort verschijnt een boek van zijn hand met alle gerealiseerde werken van Lautner bij elkaar. Ik kijk erna uit.

ANA goes Europe is een permanent onderzoeksproject waarin de toekomstige woningbouwopgave in Nederland wordt verkend door met een Hymer rond te crossen in andere landen. Onderwerpen als verouderende bevolking, het veranderend opdrachtgeverschap en de nieuwste innovaties in de bouw hebben zij onderzocht in verschillende Europese landen. Er is niet zoveel bekent over dit interessante en leuke onderzoek. Jannie vertelt ons veel frappante overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse praktijk.

Woningbouw is booming in Nederland. In het bijzonder in Amsterdam. We hebben het deze avond gehad over de ontwikkelingen in Amsterdam en Rotterdam. De rol van ontwerpers hierin. De betekenis van Amsterdam voor Rotterdamse woonmilieus en visa versa. De avond was veel tekort voor alle mooie verhalen van onze gasten.