2012-05-29Souper #34

img

Mark van de Velde (Manager staf wonen bij corporatie Havensteder) en Ergün Erkoçu (Architect-eigenaar Concept 0031) hebben beide een ondernemende houding en een geëngageerde instelling. In hun werkzaamheden, als respectievelijk wijkprogrammeur en ontwerper, laten zij op een vanzelfsprekende manier dit samenvloeien. Zonder opdringerig of belerend te worden. Zonder commercieel of dogmatisch te zijn.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2011-12-08Souper #30

img

Kwartiermaakster Nicole Hoven (Hof van Hoven, o.a. Rotterdamse Oogst) en evenementenorganisator Jasper Scholte (JMR, o.a. Nacht van de Kaap) zorgen werkelijk voor de branding van Rotterdam. Creatieve stadsontwikkeling heeft in hun ogen niets te maken met permanente fysieke constructies, maar alles met kortstondige publieke omgevingen waarmee een tijdelijke ambiance wordt gecreëerd die de stad doet sidderen in alle hevigheid.

De zorgen voor de toekomst van Rotterdam zijn voor alle mensen aan tafel gelijk. Waar moet Rotterdam op inzetten? Op groot, veel en hevig of klein, fijn en zorgvuldig. Massale publiekstrekkers versus precies geprogrammeerde manifestaties. Het projectmatig bouwen van appartementen versus het toelaten van kleinschalige particuliere initiatieven. Gediscussieerd is over een groot aantal mogelijke ideeën en oplossingen. Iedereen verliet het restaurant met een veel inspiratie en energie.

De soupers zijn altijd op de laatste maandag van de maand, maar door omstandigheden werd het de eerste woensdag van de maand. Hierdoor kunnen wij ook wat verschillende restaurants bezoeken. Deze souper was in restaurant-bar-club Blender . Het eten was uitstekend. De wijnen waren goed. De bediening vriendelijk. Alleen zaten wij wat eenzaam met ons zessen in de grote ruimte. Dat was voor de dj geen rede om de muziek vanaf 22:00 uur hard aan te zetten. Dit is tragisch als er een beperkt aantal mensen in de zaak zijn en onhandig als je nog aan het eten bent. Jammer.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2011-10-04Souper #28

img

Maandag waren wij een stel bevoorrechte jongens. Onze charmante tafeldames Gus Tielens (korth tielens architecten) en Martine de Wit (DUS architecten) zijn speciaal voor ons helemaal uit Amsterdam gekomen.

Nu is restaurant Huson alleen al de moeite waard. Tijdens onze overheerlijke maaltijd hebben wij getracht het Amsterdamse architectuurklimaat te analyseren. Veel onderwerpen, instellingen en personen hebben de revue gepasseerd. Wij hebben veel enthousiaste verhalen gehoord en een enkel kritisch geluid. Wij zouden in Rotterdam eens kunnen beginnen om enthousiast te zijn over de stad. Wij zijn er maar gelijk mee begonnen.

Tussendoor was er een quiz. Teksten van verschillende levensliederen werden te gehore gebracht en aan ons de opdracht om te raden welke stad hoorde bij een bepaalde tekst. Een erg moeilijk opgave en de conclusie is dat de steden op dezelfde manier worden bezongen.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal vakgenoten uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2011-08-31Souper #27

img

Maandag een zeer enerverende avond gehad met ontwerper Guido Marsille en Arie Lengkeek (programmacoördinator bij AIR). Beide gasten vertelde uitgebreid over hun werkzaamheden en interessante projecten.

Restaurant Huson is een ideale plek om na te denken over hoe een architect of stedenbouwkundige op een andere manier kan ondernemen. Ik hoop dat de andere gasten geen last hebben gehad over ons geluidsniveau. De inzichten liepen op een gegeven moment nogal uiteen.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal vakgenoten uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.

2011-05-31Sjaals en shoarma

img

De realisatie van de wijk Céramique aan de oostzijde van de Maas in Maastricht heeft een grote impact gehad op hele stadsdeel Wyck (spreek uit als Wiek). Het gebied tussen het station en de rivier is in hoog tempo opgeknapt en de laatste jaren zijn een groot aantal nieuwe boetieks en horecagelegen verschenen. Ook hebben een aantal bestaande ondernemers hun pand aangepast aan het nieuwe modieuze imago van de wijk. De smalle Wycker Brugstraat wordt aangeprezen als het hart van -rive droite-. In deze straat zijn een groot aantal chique winkels, hippe cafés, trendy restaurants en designhotels geconcentreerd.

Halverwege de Wycker Brugstraat ligt een pleintje. Op dit pleintje staan naast enkele banken en bomen, één klok, één terras, één bloemenkiosk en één shoarmatent. Althans, Musti Döner Kebab stond hier tot een aantal weken geleden. Op last van de gemeente heeft deze ondernemer het pleintje moeten verlaten. De kebabzaak zorgde niet voor overlast, maar de handel en de uitstraling van de kiosk paste volgens de gemeente niet meer op deze plek. De mobiele unit is van het plein afgerold en een paar honderd meter verplaatst. De kebabzaak staat nu voor het busstation. Ook de café-eigenaar en de bloemenverkoper op het pleintje zijn inmiddels verzocht om iets aan het terrasmeubilair en de kiosk te doen. Anders kunnen zij ook vertrekken van het pleintje. Een plein waar alleen de wijzers van de klok bewegen voldoet schijnbaar beter aan het wensbeeld dan de bestaande activiteiten op het plein.

Sinds het luxe modemerk Hermès haar deuren heeft geopend op het pleintje in Wycker Brugstraat en is begonnen met de verkoop van zijde sjaals en stropdassen, wordt het upgraden van Wyck niet meer met een Franse slag gedaan. Voorvarend wordt de noodzakelijk geachte verdere opvijzeling van de wijk doorgezet. Citymarketeers en gemeenteambtenaren drijven dwangmatig het gewenste Franse profiel door, maar de schijnheiligheid is groot. In de Wycker Brugstraat kun je een fleece-trui kopen in de ANWB winkel, een hamburger eten bij McDonald’s, een bier drinken in de Irish Pub en vind je vast iets bij Christine le Duc dat bij je past. Deze laatste winkel klinkt wel lekker Frans, maar wij moeten toch constateren dat al deze zaken qua producten maar ook qua vormgeving net zo min passen in de wijk. Citymarketeers en gemeenteambtenaren hoor je hier niet over, maar een typische Nederlandse kebabzaak of bloemenkiosk en een doodgewoon terras met rieten stoelen past niet in hun beleving.

De gemeente stelt zich op als beheerder van een shopping mall. Het uitsluiten van ongewenste activiteiten, personen en bedrijven is een doel op zich geworden. Alles om het concept van -rive droite- te bewaken. De huidige kwaliteiten van de straat worden niet goed gezien. Juist de combinatie van luxe shops en winkels voor dagelijkse boodschappen maakt de straat bijzonder. De diverse programma’s voor verschillende doelgroepen moeten juist worden gekoesterd en waarnodig versterkt. Dit kunnen ondernemers zelf wel en daar zijn citymarketeers en gemeenteambtenaren niet voor nodig. Hermès is in Maastricht, maar of het tot betere nering leidt voor iedereen is maar de vraag. Tot wie moeten ondernemers zich eigenlijk wenden als Hermes, de god van de handel, het laat afweten?