2017-12-16Souper #90

Souper #90

Het laatste souper van 2017 verliep niet helemaal zoals we hoopten. We verheugden ons op Hans Ibelings (The Architecture Observer) en Ed Taverne (emeritus hoogleraar geschiedenis van architectuur en stedenbouw aan de Rijksuniversiteit Groningen). Hans helemaal uit het koude Canada was erbij. Ed redde het helaas niet om vanuit he nabije Groningen af te reizen naar Rotterdam op 11 december jl. Canadese toestanden teisterede het land. Heel veel sneeuw maakten snel- en spoorwegen onbegaanbaar.

De grote hoeveelheden sneeuw buiten gaven ons aan tafel ook aanleiding om ons door Hans te laten bijpraten over Canada. Ik denk altijd dat dit land een soort ideale combinatie is van het goede uit Amerika en Europa, maar niets is minder waar. Hans vertelde ons met ter zake doende details over het leven is in dit immense land. Het land toch kapitalistischer en minder socialer dan je van een afstandje denkt te zien.

Hans is al een tijdje weg uit Nederland, maar hij houdt de omwikkelingen nauwgezet bij op ons vakgebied. Hij ziet van een afstandje de dingen wel scherp en gaf een heldere analyse op het architectuurklimaat hier, het verval van de betrokken instellingen en mogelijke oorzaken hiervan. We probeerde precies te duiden waar en wanneer dit is begonnen. Tegelijk relativeerde hij de problemen. In Canada gebeurt werkelijk niets interessant op het gebied van stedenbouw en architectuur verzekerde hij ons.

Met Ed erbij hadden we ongetwijfeld meer over het huidige discours gehad binnen de Nederlandse architectuurwereld en meer over hun gemeenschappelijke belangstelling voor Oost-Europa. De korte cursus over Canada had ik echter niet willen missen.