2015-04-21Souper #64

Souper #64

Met Ellen ter Gast (biologe en filosofe) en Bart van der Heide (manager conservatoren Stedelijk Museum Amsterdam) hebben wij van een heerlijk souper genoten in restaurant Joelia.

Ellen wordt gedreven door grenzeloze nieuwsgierigheid, zowel naar wat mensen beweegt, als naar de wondere wereld van de biologie. Door te schrijven en te doceren deelt ze haar kennis en onderzoekt zij vragen over natuur en natuurlijkheid, kwaliteit van het leven, identiteit, het normale en het abnormale.
Bart heeft met name bij de Kunstverein München naam gemaakt. Zowel inhoudelijk als zakelijk wist hij dit gerenommeerde instituut te vernieuwen. Met bijzondere tentoonstellingen is de Kunstverein weer op de kaart te zetten en tegelijk is het aantal leden te vergroten. Met meer inhoud een kunstinstelling toegankelijker maken voor een breder publiek is tot nog toe een onbekend fenomeen in Nederland.

Ellen en Bart dringen in hun werk geen mening op aan anderen. Zij luisteren goed en dwingen zichzelf tot het stellen van vragen. Het is pijnlijk om te constateren dat architecten en stedenbouwkundigen vaak dopaminejunkies zijn. Zij zijn verslaafd aan gelijk hebben en gelijk krijgen. Vragend door het leven gaan, daar gaat het om.