2017-05-01Souper #84

Souper #84

Voor interessante gasten reizen we graag naar een andere stad. Voor Roel Vos (voormalig ambtenaar en politicus) en filosoof/ journalist Annemarie Kok verplaatsen we ons souper van Rotterdam naar Groningen. Inspirerend stad. Fijne mensen.

De manier waarop de afgelopen vijftig jaar aan Groningen is gewerkt lijkt bijzonder en consistent. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Eind jaren zestig en in de vroege jaren zeventig is een grote en radicale perspectiefwisseling geweest. Er werd op een andere manier gekeken naar de stad en stadsvernieuwing. Stadsontwikkeling werd toen op een nieuwe manier bedreven. Roel werkte bij de gemeente en samen met Max van de Berg gaf hij vorm aan deze dynamische ontwikkeling van de Groningen. Later was hij gedeputeerde bij de provincie en directeur van de Blauwe Stad.

Annemarie heeft recent een interessant essay geschreven over de rol van de politiek en politici in de stad. Kort door de bocht, zonder recht te doen aan haar genuanceerde essay, pleit zij voor een proactieve houding van bestuurders. Daarmee bedoelt absoluut niet een faciliterende overheid . Dit modieus jargon betekent in de praktijk een overheid die geen verantwoordelijkheid wil dragen, niet zorgzaam is en totaal geen eigen visie heeft. Een politiek die politici buitenspel zet en burgers tegen hun zin verbindt versterkt de samenleving niet, maar tast haar juist aan.

Met Roel als praktijkman en Annemarie als wetenschapper bespraken we het verleden en bediscussieerde we het heden de stad Groningen. In restaurant De Pijp werd duidelijk dat de specifieke lessen uit Groningen bijzonder waardevol zijn voor het denken over en het maken van de toekomstige stad in het algemeen.