2015-10-02Souper #68

Souper #68

Wij hadden een erg plezierig souper in september met Meta Knol (directeur Museum De lakenhal) en Ninke Happel (architect/ partner Happel Cornelissen Verhoeven Architecten). Meta is opdrachtgever van Ninke voor de verbouwing en uitbreiding van haar museum in Leiden. De opdrachtgever en architect samen aan tafel levert een boeiend gesprek op in restaurant Huson.

Meta heeft zich als directeur intensief bemoeit met de opdrachtformulering. Om een oorspronkelijke oplossingen te krijgen voor het bijzondere museum wilde ze perse ontwerpers een kans bieden die nog niet zoveel ervaring hadden met musea. Ninke zag na het lezen van de tender meteen mogelijkheid. Ze stelde stante pede een ontwerpteam samen. Na enig aandringen en door doortastend te handelen wist ze het Britse architectenbureau Julian Harrap Architects over te halen om mee te doen. Ze haalde de shortlist. Ze won uiteindelijk de tender met een bijzonder ontwerp. Ze versloeg SeARCH.nl, Van Hoogevest Architecten/UN Studio, Architectenbureau K. van Velsen en het Belgische bureau 51N4E. Ninke blij. Meta blij.

Meta heeft zich als opdrachtgever verdiept in het proces van een aanbesteding. Door zelf verantwoording te nemen weet ze dat ze een beter gebouw gaat krijgen. Ninke wordt niet mismoedig van Europese aanbestedingen. Door scherp te zijn en zorgvuldige te lezen ziet ze kansen in plaats van frustraties. Bij oplevering van de nieuwe Lakenhal in 2018 is er een mooi meidenboek geschreven verwacht ik.