2015-05-02CANactions 2015

CANactions 2015

Van 11 tot en met 16 mei 2015 ben ik curator in Kiev van de workshop: Tеlychka - A Place to Care.

Telychka is een industrieterrein tussen het historische centrum van Kiev en rivier de Dnjepr. De aanwezige infrastructuur voor auto’s en treinen vormen een barrière naar het centrum, maar maken het industriegebied tegelijk het goed bereikbaar. Via snelwegknooppunt, trein-, bus en metrohalte Vydubichy is het gebied Telychka goed te bereiken. Veel bedrijven hebben echter het gebied reeds verlaten en de aanwezige industrie behelpt zich in de zwaar verouderende gebouwen.

Telychka is een historische plek in Kiev. In 1694 komt de eerste vermelding voor van het gebied aan de monding van riviertje Lybid. Voor het industriële tijdperk bestond dit deel van de stad uit grasvelden, waar kuddes van jonge koeien grazen. Telychka is een koosnaampje voor een koe die vriendelijkheid van de boeren symboliseert. Tevens staat telychka in de Oekraïense traditie symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid.

In de 20e eeuw is het gebied symbool komen te staan voor de opkomst en neergang van de Sovjet-industrialisatie. Nu kan Telychka een deel van de Oekraïense Europese droom in vervulling laten gaan en met creatieve industrie de verlaten fabrieken nieuw leven inblazen.

De Art Factory is gevestigd in een voormalige staalconstructiebedrijf en is uitgegroeid tot een katalysator voor de transformatie van Telychka. Gogolfest, het meest beroemde kunstfestival Oekraïne en CANactions, internationale architectuurfestival worden hier georganiseerd. Deze manifestaties veranderen het gebied in een permanente lab voor voormalige industriële gebieden.

De volgende stap in de ontwikkeling van dit gebied moet worden uitgevoerd door middel van een internationale workshop Теlychka - A Place to Care. Het doel van de workshop is om mogelijke strategische scenario’s voor het gebied te verkennen waarin het huidige synergetisch effect kan worden ingezet..

Hoe kunnen wij Telychka van waarde laten zijn voor de komende generaties? Hoe kunnen wij duurzame lang termijn ontwikkeling tot stand brengen? Hoe voorkomen wij korte termijn denken en commercieel roofbouw in het gebied dat weinig waarde voor de stad en de samenleving als geheel heeft?

We willen het concept van care introduceren als een vervanging van Oekraïense tabula rasa-aanpak voor soortgelijke projecten. Voorheen was er maar één enkel aanpak: alles slopen en opnieuw beginnen. Een aanpak waarin alleen de commerciële voordelen voorop stonden. Een project uitgevoerd met care moet een patroon voor verdere stedelijke interventies in Kiev worden en een einde maken aan de gebruikelijke afbraakcultuur.