2014-06-08Souper #55

Souper #55

Gerben van Dijk (Vernieuwing Bouw) en Sander van Schaik (De kort Van Schaik architecten) waren onze gasten tijdens ons Souper eind mei. Transformatie was het logisch onderwerp van discussie met deze twee gasten in Restaurant Huson.

Gerben is als procesmanager bezig met verandering in de volle breedte van de bouw- en vastgoedsector. Hij heeft een brede kennis van herbestemming en deelt zijn ervaring uitvoerig via zijn twitter-account. Sander ontwerpt en realiseert kleinschalige transformatieprojecten in Nederland en België. Kenmerkend aan deze projecten is de zorgvuldige inpassing in de bestaande context. Sander organiseert incidenteel bijeenkomsten met jonge Europese architecten waarin ervaringen worden uitgewisseld. In een vrolijke avond vertelde Gerben en Sander over de voorwaardes, kansen en valkuilen van herbestemming.

Na zo’n avond wordt het me duidelijk dat de toekomstige stad geen gedroomd perspectief is, het is de bestaande stad. De huidige ruimtelijke opgave is niet iets nieuws creëren op een lege plek, maar een bestaande plek omvormen tot iets nieuws.


Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.