2011-01-16One Bridge to Bar

One Bridge to Bar

Fietsen in Deltapoort

Deltapoort is het gebied tussen de grote waterwegen van Dordrecht en Rotterdam. Door de diversiteit in gebruik van het landschap wordt het beschouwd als een van de meest verrommelde gebieden van de Zuidelijke Randstad. De grote verschillen tussen polderlandschap en infrastructuur, dorp en stad, zetten de regio sterk onder druk.

Met studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam en onder leiding van Artist in Residence Jeanne van Heeswijk is een week lang gewerkt aan nieuwe mogelijkheden voor het fietsgebruik in de Deltapoort regio.

Samen met Jasper de Haan heb ik een groep begeleid. Onze studenten hebben eerst een aantal mensen uit de Deltapoort regio geïnterviewd. Dit leverde interessante informatie op en een groot aantal mental maps van de bewoners en gebruikers van het gebied. Opvallend was dat veel mensen een negatieve mening hebben over het gebied. De studenten hebben vervolgens een prototype van een bar getest op verschillende bruggen en als eindresultaat hebben ze een barfiets ontworpen. Deze bar kan onverwachts opduiken in het gebied en als sociale condensator dienen. Met een drankje kunnen de meningen en mental maps van mede-bewoners en gebruikers worden bestudeerd.

Op vrijdag 14 januari zijn de eindresultaten gepresenteerd in het werkatelier in Zwijndrecht. De tijdens de workshop opgedane kennis en ervaring wordt door Van Heeswijk gebruikt bij het ontwikkelen van een nieuw kunstproject voor de Deltapoort.