2015-12-10Souper #70

Souper #70

Het laatste Souper in 2015 was met de ontwerpers Christoph Seyferth en Vincent de Rijk. In restaurant Huson hebben we vooral gesproken over het verschil tussen design en architectuur.

Christoph en Vincent ontwerpen en maken gebruiksproducten, meubels en ruimtelijke objecten. Met diverse materialen experimenteren zij in constructietechnieken, vormen en afwerkingen. Het plezier van het maken spat van beide heren af. De producten zijn wereldwijd te koop en gebruikers lijken allemaal gelukkig na aankoop van een kommetje, een stoel of een kast. Ze hebben een jaloersmakende autonome positie.

Zitten we dan als architecten en stedenbouwkundigen. Wij zijn afhankelijk van één of meerdere opdrachtgevers. Gebruikers eisen een prominente rol in het ontwerpproces. De line-up van adviseurs, leveranciers en (onder)aannemers waarmee we moeten samenwerken is indrukwekkend.

De afstand tussen een designer en architect is groot. Een ambachtsman versus een procesmanager. Een knuffelbeer versus een koele kikker. Wij hebben een hele avond nodig gehad om de verschillen goed te duiden. In een volgend Souper moeten we op zoek naar de mogelijke overeenkomsten.

Elke maand nodigen Daan Bakker (Daf-architecten), Jeroen de Willigen (DeZwarteHond), Jasper de Haan (architect) en ik een aantal collegae of interessante mensen uit om samen te eten, te drinken en te discussiëren over ons vak, de stad Rotterdam en aanverwante zaken.