2015-11-10Branche zonder vrienden

Branche zonder vrienden

Zo’n 80 ondernemers, bestuurders, (ex)topsporters, wetenschappers en cultuurdragers uit Nederland hebben op persoonlijk titel het platform NL2025 opgericht. De line-up is indrukwekkend. Afgelopen weekend vertelde zij aan de rest van de Nederland hoe zij zich willen inzetten voor een beter toekomst van ons land.

Deze brede maatschappelijke beweging is naar mijn idee een goed initiatief en de keuze voor drie kernterreinen onderwijs, duurzame groei en een vitale samenleving bevalt me. De visieloosheid van politici is schrijnend. De polarisatie rond ieder meningsverschil stagneert elke vooruitgang in ons land. Ik geloof dat een denktank met verstandige mensen die naar elkaar luisteren Nederland verder kan helpen.

Goed netwerk
Hoe wordt zo’n groep mensen samengesteld? Ik stel me zo voor dat de ene CEO de andere belt. Die kent wel weer een vooraanstaand iemand of mailt met een interessant vriendje van een vriend. Een goed netwerk is cruciaal. Bepaalde kennis is belangrijk. Een toffe peer zijn helpt ook. Heb je een combinatie van deze drie elementen dan zit je er zeker bij.

Omzet uit het buitenland
Bij het doornemen van de namenlijst miste ik alleen een stedenbouwkundige of architect. De BNA meldde deze week nog dat de grote Nederlandse bureaus tot wel 30% van hun omzet uit het buitenland halen. Het aantal opdrachten in Nederland loopt terug voor onze topbureaus, de waardering van Nederlandse ontwerpkwaliteiten keldert nog harder.

Brede maatschappelijke beweging
Deze trend is al veel langer gaande. Een eigen ministerie van Ruimtelijke Ordening bestaat al een aantal jaren niet meer. Het Stimuleringsfonds voor Architectuur is getransformeerd tot het Fonds voor Creatieve Industrie. Het Nederland Architectuur Instituut is roemloos opgegaan in Het Nieuwe Instituut. Nu zijn er voor de disciplines stedebouw en architectuur ook geen plaatsen meer in een brede maatschappelijke beweging.

Ingenieurs en aannemers
Er zal toch wel een CEO of de lijst staan van een vermaard Nederlandse ingenieursbureau? Bij het opnieuw scannen van de namenlijst kan ik geen ingenieur vinden. Een aannemer dan? De bouwlobby in Nederland is indrukwekkend. Voor een klein land hebben wij een aantal erg grote aannemers. Na een derde keer doornemen van de lijst ontdek ik echter geen enkel persoon uit de aannemerij.

Samen maken we Nederland
NL2025 ontleent haar vocabulaire aan de bouwwereld. De slogan is “Samen maken we Nederland”, maar voor de rest worden ruimtelijke ontwerpers, ruimtelijke adviseurs en zelf aannemers compleet genegeerd door de denktank. De hele bouwbranche heeft geen vrienden meer. Daar staan wij dan met al onze kennis en kunde over onderwijs, duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling. Wij worden niet uitgenodigd op het leuke feestje van iemand anders en wij kunnen bovendien niet goed opschieten met elkaar.

Manier van werken
Binnen de bouwkolom moet we leren om meer van elkaar te houden. Het doel van integraal werken is niet om een nieuwe machtpositie te bemachtigen of om verantwoordelijkheden af te schuiven. De arrogantie moet eruit. Het handelen transparant. Zodat elkaar wat wordt gegund. De cultuurverschillen tussen ontwerpers, adviseurs en aannemers moeten snel worden beslecht en de manier van werken moet nu echt anders. Wij hebben elkaar hard nodig. Nederland gaat ook verder zonder ons.

Blog website De Architect, 10 november 2015.