2015-07-02Souper #66

Souper #66

Lilith van Assem, Elsbeth Ronner en Lieke van Hooijdonk (de hele directie van Lilith Ronner van Hooijdonk architecten) waren te gast bij ons op de laatste maandag in juli. Ongeveer 24 uur voor de deadline van Europan13 hebben zij de rust en het geduld om over hun praktijk en het vak architectuur te praten.

Met veel enthousiasme en intelligentie ontwerpen zij intieme privé ruimtes en openbare collectieve plekken. Onderzoek, doceren en schrijven behoren ook tot hun expertises. In alles wat zij doen staat het verhaal van de opgave centraal, is de aandacht voor het onderwerp intens en is de bezieling groot. Een haast ouderwetse manier van werken voor een bureau dat pas vijf jaar bestaat. Maar na deze avond weten wij dat dit niet het geval is.

De drie architectes trachten met nieuwe middelen aansluiting te vinden bij oude waardes van het vak architectuur. Tegelijk scheiden zij met gedegen kennis en kunde huidige modieuze tendensen van echte waardevolle ontwikkelingen in het vak. Recente discussies over de stad, het programma en proces lijkt met name te bestaan om maar niet over architectuur te hoeven praten. Volgens Lilith, Elsbeth en Lieke mag het debat onder architecten weer gewoon over architectuur gaan.

Het eten en de entourage bij de restaurant De Engel paste totaal niet bij onze gasten. Aandacht voor het interieur is er al jaren niet meer. Toewijding aan de gerechten was erg teleurstellend.